GOD STEMNING: Samferdselsminister Jon Georg Dale åpnet Senter for Oljevern og Marint miljlø i Svolvær, med en symbolsk montering av ei livbøye. Direktør Ann Helen Ernstsen i midten og ordfører Eivind Holst til venstre. Foto: Eivind Biering-Strand

Oljevernsenteret offisielt åpnet

Skrevet av Eivind Biering Strand
10.12.2018 11:37 - OPPDATERT 10.12.2018 20:40

Samferdselsminister Jon Georg Dale stod mandag morgen for den offisielle åpningen av Senter for Oljevern og Marint miljø i Svolvær.

Under den storstilte åpningen av Senter for Oljevern og Marint miljø i Svolvær mandag morgen, framhevet samferdselsminister Jon Georg Dale det positive med at viktig nasjonal kompetanse blir lokalisert i distriktene.
Han roste jobben som direktør Ann Helen Ernstsen og de ansatte har gjort i løpet av de ti første månedene.
– Vi som jobber sentralt i politikken i Oslo tenker ofte at ting må ligge sentralt på Østlandet hvis man skal få tak i skikkelige folk. Dette senteret er et godt eksempel på at det slett ikke er nødvendig. Ti måneder etter starten har de allerede rekruttert flinke folk og vet at det er mange søkere på jobbene. Vi er sikre på at vi skal kunne rekruttere god kompetanse til senteret i årene som kommer, uttalte Dale under åpningstalen mandag.

AMBISJONER: Samferdselsminister Jon Georg Dale (FrP) sier at regjeringen har store forventninger til hva senteret i Svolvær kan utrette.

VIL BIDRA MED SVAR PÅ VIKTIGE UTFORDRINGER
Senteret, som er et statlig forvaltningsorgan underlagt Samferdselsdepartementet, er lokalisert i Fiskernes hus i Svolvær og skal bidra til å nå nasjonale mål innen oljevern og marin forsøpling. De skal blant annet arbeide med å samle og formidle kunnskap om oljevern og marin forsøpling, samt utvikle nye metoder for opprydning av marin forsøpling.
– Senteret skal bidra med svar på de utfordringene som kommer: et klima i endring og med en fortsatt aktiv olje- og gassektor som skal skape verdier for landet, er det behov for forskning og utvikling på hvordan vi skal håndtere nye risikoer som kommer, sier samferdselsministeren.

ETTERTRAKTET: – Det er tydelig at samfunnsoppdraget vårt engasjerer, sier direktør for Senter for Oljevern og Marin forsøpling, Ann Helen Ernstsen.

SETTER NORGE I FRONT
Han framhevet særlig utfordringene knyttet til plast i havet som et område med stort intensjonalt søkelys. Dale mener det nye senteret vil sørge for at Norge ligger helt i front på dette feltet framover.
– Derfor er jeg sikker på at det blir spennende arbeidsoppgaver på dette senteret i årene framover. Vi skal være en kunnskapsnasjon som ligger i front, som utvikler ny teknologi og som rydder opp etter oss selv og som skaper verdier og arbeidsplasser rettet mot utfordringene vi står ovenfor. Her kommer senteret til å være et sentralt verktøy for oss, for regjeringen og for landet, uttalte han. 

MUSISERING: Synnøve Volden og Terje Brun krydret åpningen med to framføringer, blant annet "Vinteren" av Astor Piazzolla

STOR REKRUTTERING
Under oppstartsperioden hadde senteret midlertidige lokaler hos Kystverket i Kabelvåg. I høst fikk de endelig flytte inn i nyoppussede lokaler i Fiskernes hus.
– Det er en glede å markere overgangen fra en oppstartsfase med rekruttering og organsiasjonsbygging til å bli et senter som er klar til å gjøre en innsats for et rent hav, sa direktør Ann Helen Ernstsen.
Senteret har foreløpig fem ansatte, men rekrutteringen på ny kompetanse er i full gang.
– I løpet av første halvår 2019 regner vi med å være 10-12 ansatte, og det er gledelig å se at det er mange godt kvalifiserte søkere. Det tyder på at vi har fått en attraktiv arbeidsplass og at Lofoten og Vesterålen er attraktivt for aktuelle søkere. Samfunnsoppdraget vårt engasjerer og mange har lyst til å bidra, sier hun. 

GAVE: Ordfører i Vågan, Eivind Holst og ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik skrøt av godt samarbeid på tvers av kommunegrensene og overrakte en kunstgave hentet fra rådmannens kontor.

DYKTIGE ANSATTE
Direktør Ernstsen fortalte at senteret er godt i gang med å produsere resultater i tråd med regjeringens arbeidsordre.
– Vi er i ferd med å etablere en felles kartportal innen marin forsøpling og kunnskapsportaler innenfor oljevern og marin forsøpling. Vi har også startet utredningen og FOU-arbeidet for testfasiliteter på Fiskebøl og skal ha befaring der denne uka.
Hun trakk også fram arbeidet til de ansatte gjennom en kort oppstartsperiode.
– Til tross for at vi er få ansatte som har vært her en kort periode, er vi godt i gang med mange gode prosesser. Oppskriften er engasjerte, ambisiøse og faglig dyktige folk. Det er stor entusiasme i gjengen og det gir meg tro på at vi skal levere etter ambisjonene som er satt.

STYRKER NORGE SOM HAVNASJON
Under den offisielle åpningen bidro i tillegg ordfører i Vågan, Eivind Holst, ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, Kystverket, Fiskeridirektoratet, Hold Norge Rent og SALT.
– Vi feirer også et godt samarbeid mellom Vågan og Hadsel, som helt fra 2012 har bidratt til å muliggjøre dette senteret, uttalte Eivind Holst.
Han rettet også en takk til Jonny Finstad (i dag stortingsrepresentant for Høyre) som sørget for at senteret kom inn i regjeringserklæringen og regjeringspartiene som har nå har realisert ideen. 
– Det styrker Norge som havnasjon, det styrker oss på oljevern og det styrker oss på kompetansearbeidsplasser, som vi ikke er bortskjemt med i denne kommunen, sa Holst.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.