Sissel Næss mener denne boka innbyr til refleksjon også hos voksne mennesker, samtidig som den formidler barnets undring. Billedboken «Nils i Svanefjellet» skrevet av Linda Lillevik og illustrert av Sissel Horndal kommer i 2020. Foto: Trine Sivertsen

Samisk billedbok underveis

Skrevet av Trine Sivertsen
09.02.2020 13:00 - OPPDATERT 10.02.2020 07:02

Nils Utsi fikk aldri se resultatet selv før han gikk bort i 2019, men i 2020 kommer billedboken «Nils i Svanefjellet». Boka er basert på en fortelling fra hans barndom, ført i pennen av Linda Lillevik og illustrert av Sissel Horndal.

1. januar 2019 fikk Nils Utsi bort, 75 år gammel. Han var en samisk skuespiller, dramatiker og teaterinstruktør fra Tana i Finnmark.

Utsi ble den første samiske studenten ved skuespillerutdanningen ved Teaterhøgskolen i Oslo 1964 og han spilte blant annet i de samiske filmene Veiviseren, Kautokeino-opprøret og NRK-seriene Ante og Hjerterått.

I dag er jeg invitert til huset han og kona Sissel flyttet til i 2001 ute på Ørsnes, for å samtale om den nye boka sammen med forfatteren Linda Lillevik.

Dette er Lindas fjortende bokutgivelse.

Denne formiddagen er det ikke skuespilleren Nils Utsi som er i fokus, men historien om lille Nils på tur med sin far, som hadde et ærend på Svanefjellet.
 
ET ØNSKE OM KUNNSKAP
Det er to år siden Linda Lillevik møtte Sissel Næss og Nils Utsi første gang, på Samefolkets dag. Senere ble det mange møter i deres hjem på Ørsnes.

Linda er fra Alta, og hun har bodd i Vågan siden hun var 14 år, med unntak av fem år i hovedstaden. Nils var fra Tana, og Sissel er fra Karasjok. Linda var svært interessert i den samiske historien i etterkrigstida, og med felles bakgrunn fra Finnmark, var det alltid mye å snakke om.

− Dette var utgangspunktet. Jeg tenkte at én av dem, eller begge, hadde noen historier fra oppveksten som kunne inspirere til skriving, forteller Linda.
 
EN BOKIDÉ BLIR TIL
Allerede i det første møtet, i den første samtalen, begynte Nils å fortelle om en hendelse fra barndommen, da han ble med faren på en lengre fjelltur i et ærend faren hadde for en venn.

− Da jeg hørte Nils fortelle, skjønte jeg at dette var historien jeg ville formidle. Det var virkelig magiske møter vi tre hadde, forteller Linda engasjert.

− Han likte godt å fortelle og formidle fra sin barndom, og han likte godt å snakke med Linda. Han var ikke så personlig i alle sammenhenger, men med Linda delte han veldig nære opplevelser, sier Sissel.

Hun forteller at Nils var svært knyttet til faren sin. Han vokste opp på en gård med åtte søsken, og faren drev reindrift, og mora hadde hovedansvar for gårdsdriften. Den samiske måten å leve med og av naturen på, var et viktig fundament for hva som skulle forme hans verdier og hans måte og leve på.
 
NØDVENDIG Å FULLFØRE
− Det kom som et sjokk på meg at Nils døde. Vi var inne i en god prosess, med helt kontrete planer om denne utgivelsen. Både forlag og illustratør var kontaktet, og Nils ønsket sterkt at det skulle bli en bok. Det var en underlig følelse å vite at Nils var borte, men samtidig skulle vi fortsette det vi hadde startet, og det kjentes for min del helt nødvendig å fullføre, sier Linda.

Sissel forteller at både hun og familien ser fram til det ferdige resultatet. Det ble gjort en endring i vinklingen etter at Nils gikk bort. I utgangspunktet skulle det være en «anonym» gutt, men Linda skjønte at dette ikke ble riktig, og at fortellingen måtte knyttes til Nils som person.
 
LEKENDE LETT
Linda forteller at hun skrev boken på bare noen dager. Det er første gang i sitt 25-årige forfatterskap at hun har tatt for seg samisk tematikk.

− Jeg hadde forberedt meg svært godt og vært i en tankeprosess lenge. Hele fortellingen kom meg så lekende lett i møte. Det var inspirerende med Mari Boines musikk i bakgrunnen, og ganske snart var manuskriptet klart til å presenteres for Sissel. Jeg var så spent! For meg var det viktig jeg at hadde oppfattet Nils og hans livsanskuelse, samt hans respekt for samisk tro og tradisjon, på riktig måte.

− Jeg synes boka var strålende, og var veldig begeistret. Linda hadde virkelig fanget en stemning og klart å formidle nyansene og kompleksiteten i den samiske virkelighetsforståelsen, hvor det uuttalte og intuitive er viktige bestanddeler. Derfor innbyr denne boka også til refleksjon hos voksne mennesker, samtidig som den formidler barnets undring.
 
NILS I SVANEFJELLET
Den gamle samiske troen og virkelighetsforståelsen er sentrale elementer i boka.

−Uten å røpe for mye av boka, forteller den om den samiske måten å overføre kunnskap på, som er preget av å ikke være belærende, men heller tilrettelegge for undring og egen refleksjon. Dialogen mellom barnet Nils, som forteller om sine tanker, stiller spørsmål og under seg over livet og døden, og farens respons på dette, bærer fortellingen, sier Sissel.

Det ble tidlig klart at Sissel Horndal skulle stå for illustrasjoner, noe Linda og Sissel er svært glade for. Horndal har bakgrunn fra Statens kunsthøyskole og Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg.

− Også Nils visste, og var veldig fornøyd med at nettopp Sissel Horndal skulle illustrere boka. Hun er blant de dyktigste i landet i sitt fag, forteller Linda. 
 
Boka er planlagt utgitt i løpet av 2020. Den vil bli trykket i både norsk og nordsamisk utgave. Oversetter og forlegger er John Trygve Solbakk i forlaget ČálliidLágádus i Karasjok.

− Det er en stor ære for meg å ha fått skrive denne boka basert på barndomsminner fra Nils. Nå ser jeg fram til lanseringsdagen med forventning, avslutter Linda.