Lederen i Vågan frivillighetssentral Pål Christensen ønsker at flere benytter seg av lånetilbudet til BUA. Foto: Kaja Reiertsen

Ønsker at flere låner utstyr: – Vi har mest utstyr til barn og ungdom, men vi har også mye til voksne

Lederen i Vågan Frivillighetssentral, Pål Christensen, ønsker at flere av innbyggerne i kommunen skal benytte seg av tilbudet om å leie utstyr hos BUA.

BUA er en nasjonal ideell organisasjon som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter uten å øke forbruket. Den dag i dag er det 170 ulike utstyrordninger rundt om i de norske kommunene, og en av de finnes i lokalene i det gamle fengselet i Kabelvåg. 

– Vi leier ut utstyr til lek, idrett og friluftsaktiviteter. Det vi leier ut er for alle, både barn og unge, og voksne, sier lederen i Vågan Frivillighetssentral Pål Christensen. 

– Vi har mest utstyr til barn og ungdom, men vi har også mye til voksne. Kommer du innom kledd i stillongs og ullgenser så kan vi leie deg klær og utstyr til en vinterekspedisjon, eksemplifiserer Christensen. 

MANGE MULIGHETER
I BUA sine lokaler i det gamle fengselet i Kabelvåg er de gamle cellene fylt til randen av blant annet, skisko, alpinstøvler, skibrettsko, alle typer ski, stormkjøkken, redningsvester, telt, hengekøyer, SUP-brett, kart og kompass. 

– Alt det vi har her er enten utstyr som er blitt kjøpt med midler vi har fått fra ulike ting vi har søkt på, eller at folk har donert utstyr som man har vokst ifra eller som man ikke bruker. Utstyret som folk vil donere må være i orden, men en del kan vi også reparere her, for eksempel sykler. 

Et av hovedbudskapene bak låneordningen til BUA er at det skal være et gratis tilbud som alle kan benytte seg av. 

– På BUA så låner man, man leier ikke. Alt uten ett unntak er gratis å låne. Vi har kanoer som privatpersoner betaler for å låne. Lag, foreninger og skoleklasser får låne kanoer gratis. 

På BUA Vågan kan man blant annet låne alle typer ski. Foto: Kaja Reiertsen

For å låne utstyr på BUA oppretter man en gratis bruker, og kan låne det man vil når man kommer innom i åpningstidene tirsdag og torsdag. 

[annonse]
– Man må registrere seg som bruker på bua.io, og regelen er at man viser legitimasjon første gang man låner, ellers er det bare å låne i vei. Det koster ingenting å opprette bruker. Barn kan komme å låne om foreldrene har registrert bruker, da blir foreldrene ansvarlig for lånet. Å være ansvarlig for lånet betyr at man erstatter utstyr om utstyret ødelegges i lånetiden. Hovedregelen er et at man låner utstyr i en uke. BUA har åpent to dager i uka, tirsdag og torsdag fra kl. 12-17. 

På spørsmål om hva som er mest lånt av alle mulighetene man har på BUA er lederen for Vågan frivillighetssentral klar i sin sak. 

– Hvilket utstyr som lånes er selvfølgelig veldig sesongbasert. Nå i høst har vi merket en oppgang i lån av skateboard etter at skateparken ble åpnet ved Kabelvåg skole ved skolestart. 

GODT LOKALT SAMARBEID
BUA får mulighet til å skaffe midler til innkjøp av utstyr gjennom ulike tilskuddsordninger, samt at utstyr blir donert av privatpersoner i kommunen. Christensen peker på et godt lokalt samarbeid. 

– Vi har et godt samarbeid med de lokale sportsbutikkene i kommunen. Vi har gode innkjøpsavtaler, og de støtter oss skikkelig. Om de har noe ekstra utstyr som de ikke får solgt eller at det er noe som har gått ut av sortimentet så er de flinke donere dette til oss. 

Kanoer er det eneste unntaket fra at man kan låne utstyr gratis. Foto: Kaja Reiertsen

Christensen mener flere er veldig flinke til å benytte seg av lånetilbudet, men at han har et ønske om at flere skal ta turen innom låne utstyr slik at flere får mulighet til å teste ut nye idretter eller friluftsaktiviteter. 

– Vi ser at brukerne av BUA Vågan er folk fra Kabelvåg, og det handler nok litt om beliggenheten vår. Vi ønsker at flere skal få mulighet til å benytte muligheten til å låne utstyr, så folk fra andre steder i kommunen er hjertelig velkommen til å låne om det er en idrett eller friluftsaktivitet man vil teste ut. 

Om man ikke har mulighet til å komme innom BUA sine lokaler i åpningstiden kan man ta turen innom Vågan bibliotek. 

– Vi har også litt utstyr som kan lånes på biblioteket i Svolvær. Der har vi blant annet en elsykkel til utlån, og noe friluftsutstyr som telt, redningsvester og soveposer. 

Les mer om:

BUA Vågan