Calle Strøm. Foto: Johan Tangen

Optikeren som elsker å lage show

Skrevet av Johan Tangen
26.12.2019 17:00 - OPPDATERT 27.12.2019 13:02

Carl Gunnar "Calle" Strøm har jobbet som optiker i 40 år. Han overtok butikken etter sin far, som overtok etter sin far, som overtok etter sin onkel. Calle er dagens Julegjest.

Du har sikkert sett den. Den gule brillebutikken i nærheten av torget i Svolvær. Klaus Kristiansen bygde det huset som en urmaker i 1898. I 1916 ble butikken tatt over av nevøen hans Carl Strøm. På 1950-tallet gikk den videre til hans sønn Gunnar Strøm. I 1981 kom Carl Gunnar Strøm hjem til Svolvær som ferdig utdanna optiker og begynte å jobbe i butikken til faren sin.

– Faren min var syk da jeg kom hjem, så det var naturlig at jeg tok over på slutten av 80-tallet. Det er litt skummelt. For det pleier å gå dårlig på den fjerde generasjonen. Men så langt har det gått bra.

Carl Gunnar Strøm, bedre kjent som Calle, ble født 4. mai 1959. I 1978 begynte han på Kongsberg Ingeniørhøgskole, linje for optometri.

– Det er der man ble optiker. Den gangen var vi under håndverksfaget. Det var på høy tid at vi noen år senere ble flyttet over til helsefaget, for det er der vi hører hjemme. I dag utdannes optikere på høgskole, ikke ingeniørhøgskole.

ELSKER BRILLEFAGET
Ferdig utdannet flyttet han hjem til Svolvær og begynte å jobbe for faren sin, og tok senere over driften og startet det som heter Strøm Optikk, som ble Strøm Optikk AS i 2005. I 2015 ble det Specsavers, som ifølge Calle er ganske annerledes brillebutikk.

– Det er jo en veldig organisert kjedestruktur på den, som gjør at vi kan levere briller til en betydelig lavere pris enn vi kunne tidligere. Det har gjort jobben morsommere, for det er mye gøyere å levere ut mange briller til en lavere pris, samtidig som det er god kvalitet.

Som de fleste andre bransjer har brillebransjen også utviklet seg veldig de siste 40 årene.

– Utviklingen har egentlig skjedd i tråd med at klientellet har blitt eldre. Flere og flere får aldersrelaterte sykdommer. Det gjør at vi må ha helt andre typer undersøkelser. Så dette faget har blitt veldig interessant.

Da butikken først åpnet på 1800-tallet var det urmaker som var spesialfeltet. Urmakerne begynte å ta inn mer og mer briller etterhvert. Og det var først da Calles far tok over på 50-tallet at det begynte å bli fokus på øyne og briller, og det ble en ordentlig brillebutikk.

– Jeg ville ikke overta klokkedelen i dette, for det var nok å konsentrere seg om optikerfaget. Klokker og briller er to veldig forskjellige ting, ler Calle før han legger til:

– Det har blitt så mye mer enn å finne riktig styrke på lesebrillene til folk. Det er ganske betydelige undersøkelser av øynene i dag, som man ikke gjorde før i tiden.

DEN TIDKREVENDE HOBBYEN
Har du noen gang vært på en eller annen form for show på kulturhuset eller andre konsertscener i Svolvær, eller Vågan generelt? Da er sjansen stor for at Calle har vært involvert i showet. Hans største hobby, og lidenskap, ved siden av optikerfaget er lys- og pyroteknikk.

– Underholdning og show har alltid fascinert meg. Hvis man lager flotte scenebilder med lys og bilder, så har man plutselig vært med på å løfte tilskuerne inn i handlinga. Og hvis man samtidig kan sette inn en pyro inn i mellom for å skremme vettet av dem, så er det ofte fascinerende.

Det hele begynte da han meldte seg inn i Svolvær Byteater i 1996. Etter et scenografikurs, ble Calle bitt av basillen.

– Jeg hadde klart for meg at jeg ikke at lyst til å stå på noen scene. Men det å holde på med lys er jo absolutt et scenografimiddel. Etterhvert skaffet jeg meg mitt eget utstyr.

Han investerte i eget utstyr og startet etterhvert Scenelys Svolvær. I dag har Calle en stor trailer full av utstyr stående, som han frakter med seg der han har blitt engasjert for å ordne lys. Det originale utstyret han investerte i er borte for lenge siden.

– Det har kommet LED-lys som er helt fantastisk. Der bruker du ikke like mange kwh som du gjorde før. I dag er det mye mindre ressurskrevende på strømsiden. Det gjør det enklere, for på noen plasser er det ikke nok strøm til en sånn lysrigg. Men med LED-lys kan du stort sett kjøre hvor som helst.

Så du bare dundrer på, hvis det er nødvendig?

– Det der med at vi skal ha lite effekter har jeg aldri hatt sansen for. Jeg liker ikke å gjøre det enkelt. For eksempel når noen skal lage en barneforestilling, så vil jeg ikke gjøre det enkelt bare fordi det er en barneforestilling. Jeg vil gjøre det like stort og flott som jeg ville gjort det for voksne. Det tenker jeg at de fortjener.

Lysteknikk tar nesten all fritiden til Calle. Det er en lidenskap som er veldig tidkrevende. Men det er det han liker å gjøre.

– Jeg liker å skape opplevelser. Jeg har for eksempel gjort mange konserter i kirker. Hver gang pleier jeg å si at vi skal lage et show, selv om det er en kirkekonsert. "I riktig lys, til riktig tid, kan alt bli ekstraordinært" er mottoet mitt, og da er det ikke noe som heter godt nok med å bare ha noe lys på scenen. Ta kan du like godt bare skru på taklyset. Jeg bruker de midlene jeg har.

HAR GJORT RUNDT 3000 AVFYRINGER
Pyroteknikk er en del av Calles repertoar. Pyro-sertifiseringa må gjøres hvert femte år. Calle ble senest sertifisert januar i fjor. På julebordene på Thon er Calle mer eller mindre fast med og lager pyro-show. Siden 2009 har han gjort 85 julebordshow.

– Jeg tror jeg har gjort rundt 3000 avfyringer. Det høres litt rart ut. Går det an? Spør han seg selv og finner fram en kalkulator, og kommer frem til at det blir rundt 35 avfyringer per show.

– Noen ganger har vi kjørt et fossefall, hvor det ser ut som en hel vegg med gnistregn, akkurat som om det renner ned som en foss. Da har vi hatt 30 pyroer bare på den, som bare varte i 10 sekunder. Det er ganske mange tusen kroner, men veldig gøy. Sånne store effekter finner du stort sett bare på de store scenene. Det er ikke veldig vanlig å bruke mye pyro i Nord-Norge på scene. Men vi elsker pyro, så vi bruker det for det vi kan, forteller en lidenskapelig lystekniker.

– JEG SPURTE OM VI IKKE SKULLE OPPGRADERE DET TIL ET BRYLLUP
Calle fylte 60 i 2019. Det har vært et travelt år for hans del. Han har brukt året på å reise mye, samtidig som han har gjort en del show.

– Gjett hvilken konsert jeg var på i Amsterdam. Kiss! Der var det pyro!

Hvilke tips plukket du opp der?

– Tipset må kanskje være å fyre av pyro på alle numrene. Hele tiden.

I tillegg til å fylle 60, har Calle også giftet seg i 2019. Han og Hege ga hverandre sitt ja 27. juli. Det som egentlig bare skulle være en forsinket 60-årsfeiring, ble til et bryllup.

– Jeg skulle feire 60-årsdagen min i mai. Men så var ingen av barna mine tilgjengelig. Den eneste datoen som passet var 27. juli. Så hadde vi fått så mange gjester på gjestelista at jeg fikk litt dårlig samvittighet for å få alle sammen til Svolvær. For mange av dem kommer jo en lang vei. Da spurte jeg Hege "Skal vi heller oppgradere 60-årsdagen til et bryllup?". Så vi giftet oss like greit. Da invitasjonen gikk ut sto det "60-årsdag/bryllup". Gjestene visste det ikke før de fikk invitasjonen i posten. Det ble en fantastisk dag.

Nå som Calle har rundet 60, er det flere av hans nære familie som synes at han burde ta det mer med ro.

– Jeg har litt problemer med å få det til. Jeg er litt i tenkeboksen enda, men så langt er planen bare å fortsette og ha det gøy. Så lenge det er noen som gidder å spørre meg.

I år feirer Calle og kona Hege jul på Gran Canaria. Men han jobber normalt i romjula.

– Jeg tar det helt med ro på nyttårsaften når det kommer til pyro. Det er ikke den typen pyro jeg er begeistret for. Det er det å lage effekter på scenen.