VARMT OG SVETT: Over kan du se videoreportasje fra Sivilforsvarets øvelse torsdag. Foto: Eivind Biering-Strand

Øver på brann, vern og søk

Skrevet av Eivind Biering Strand
06.06.2019 20:01 - OPPDATERT 11.06.2019 09:41

Sivilforsvaret gjennomførte denne uka årets første øvelse for personell i Vågan. Fokuset var særlig terping på beredskap ved brann og bruk av verneutstyr.

– Vi har mannskapene våre inne to dager i løpet av året. Da er det kjempeviktig å øve operativt på utstyret, som utgjør en viktig del av vår beredskap i Lofoten, sier Håvard Solhaug, assisterende områdesjef i Sivilforsvaret i Midtre Hålogaland.

brannpumpe under brannøvelsen ved Kongsvannet. Foto: Eivind Biering-Strand
VIKTIG STØTTEFUNKSJON
Øvelsen har pågått over tre dager i Svolvær, hvor personell tilknyttet Vågan blant annet har øvd på brannberedskap - en av Sivilforsvarets viktigste oppgaver. Denne gang fant øvelsen sted ved kraftstasjonen inne ved Kongsvannet, hvor det ble terpet på oppsett av vannpumper, slangestrekk og trykkforsterkere knyttet opp mot Sivilforsvarets brannberedskap.
– Sivilforsvaret har støttefunksjon for alle kommunens nødetater, herunder brann, politi og helse. Det hender også vi støtter Mattilsynet i spesielle tilfeller, forklarer Solhaug.

VIKTIG ØVELSE: NK, FIGP Vågan, Beate Bertheussen og ass. områdesjef for Sivilforsvaret Midtre Hålogaland, Håvard Solhaug, framhever viktigheten av jevnlig øving for å opprettholde nødvendig beredskap. Foto: Eivind Biering-StrandFÅR KOMPETANSE
Sivilforsvaret i Midtre Hålogaland består i dag av 420 tjenestepliktige fordelt på 22 kommuner. Vågan har 48 tjenestepliktige fordelt på to ulike grupper. I tillegg har distriktet en radiac-patrulje som består av 3 tjenestepliktige med kompetanse og materiell til å kunne utføre oppgaver på vegne av Statens strålevern.
NK i FIGP Vågan, Beate Bertheussen, forteller om god oppslutning på de lokale øvelsene.
– I snitt ligger vi på rundt 80 prosent frammøte. Det som er veldig fint med øvelsene er at alle får trent på egenferdigheter og å holde kompetansen ved like, sier hun.

SVETT OG KLAMT: Verneutstyret er ikke nødvendigvis komfortabelt i sommervarmen, men kan likevel være avgjørende for egen sikkerhet. Foto: Eivind Biering-StrandGOD OPPTRENING
Bertheussen har vært i Sivilforsvaret siden 2005 og mener tjenesteplikten gir påfyll med ny kunnskap og ekstra kompetanse. Blant annet er førstehjelp noe som terpes på hver øvelse.
Kunnskapen er viktig for å støtte lokale nødetater ved behov.
– Det har vært flere branner i Svolvær hvor vi har blitt koblet inn. Tidligere har vi også vært mye ute på søk etter savnede personer, sier Solhaug.
– Sivilforsvaret er en viktig ressurs. Når man først blir utpekt til å være med i dette systemet er det bra at vi faktisk lærer noe nyttig og ikke bare blir bortglemt i en krok til det plutselig er behov for deg, sier Bertheussen.
– Samtidig må vi hele tida minne samarbeidspartnerne våre på at vi er tilstede. Det er bedre at vi blir kalt ut en gang for mye enn en gang for lite. Det handler også om å opprettholde motivasjonen til mannskapene, tilføyer Håvard Solhaug.
Under øvelsen ble det også gitt opplæring i bruk av GPS og samt bruk og avklipping av fullt verneutstyr.
Foto: Eivind Biering-Strand

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.