FØRSTE TUR: I forbindelse med åpningen lørdag 1. juni, ble det gratis prøvetur av øysyklene i Skrova. Foto: Agnete Brun Foto: Agnete Brun

Øysyklene kan gi Skrova sterk miljøprofil

Skrevet av Eivind Biering Strand
03.06.2019 14:05 - OPPDATERT 03.06.2019 22:03

Lørdag ble de nye øysyklene lansert i Skrova. Innbyggerforeningen håper de kan gi øya en solid miljøprofil framover.

Ronald Aagaard-Nilsen, leder i Skrova Innbyggerforening, forteller at mellom  80 og 100 personer deltok på den offisielle åpningen og vernissasjen for øysyklene lørdag 1. Juni. Leder i Visit Skrova, Mette Bolsøy, holdt tale under åpningen, som også inneholdt grilling og servering til store og små frammøtte, samt gratis prøvetur med syklene.

– Arrangørene var veldig fornøyd med lanseringen. Syklene er fine og fargerike og det er et sprekt prosjekt som du ikke finner så mange andre steder. At det skulle havne på lille Skrova er jo bare et eventyr. Det er en knallgod ide og et tøft prosjekt som er realisert i samarbeid mellom Visit Skrova/Made by Skrova, skolen og Skrova Outdoor Photo Spots (SOPS), sier Aagaard-Nilsen til Våganavisa.

STOLTE: Ungene ved skrova Skole har stått både foran og bak kamera i forbindelse med utsmykningen av øysyklene. Stoltheten var derfor ekstra stor for mange under åpningen lørdag.
Leder SOPS, Martin Otterbeck, har tidligere uttalt at den viktigste hensikten med øysyklene er å skape stolthet i et lite øysamfunn.
– Bysykler har lenge vært et populært fenomen forbeholdt større byer. Men der bysykler gjerne er spekket av reklame, er disse syklene utsmykket med portrettfotografier og stolte sitater fra alle de 25 elevene som går på Skrova skole, sa han i en pressemelding før helga.

PÅ RAD OG REKKE: Øysyklene klare til bruk i stativet
Det er bedriftsnettverket Visit Skrova som har fått tilgang til 12 nye øysykler i forskjellige farger gjennom firmaet Urban Infrastructure Partner AS. Dette firmaet står bak Bysykler i Edinburgh, Oslo, Bergen og Trondheim. Avtalen varer i tre år med mulighet til fornyelse. Foreningen Skrova Outdoor Photo Spot (SOPS) har gjennom dette unike prosjektet fått tilgang til å dekorere syklene med fotografier.

GOD STEMNING: Nærmere 100 personer møtte fram under lørdagens åpning av øysyklene.
Ronald Aagaard-Nilsen håper øysyklene kan gi Skrova en enda sterkere miljøprofil.
– Det jeg synes er mest spennende, er at syklene kan profilere oss i forhold til miljøet. At de kan bidra til at vi lar bilene stå og i stedet bruker sykkelen. Så fremt du ikke har med mye bagasje eller varer er det meningsløst å kjøre rundt i lille Skrova, når du kommer deg rundt like raskt på sykkel. Så hvis dette kan være starten på - om ikke ei helt bilfri øy - så i hvertfall mindre kjøring og ei oppfordring om å la bilen stå, så er det veldig fint, sier han.

I forlengelsen av dette mener han syklene vil være et godt tilskudd til den økende dagsturismen i Skrova.
– Mange tenker nok at besøket i Skrova kan være unnagjort på fem minutter, men skal du få med deg alt av natur og utstillinger tar det lengre tid, og syklene vil gjøre at du kommer deg raskere mellom plassene og får sett mer, sier han.

Ungene ved skrova Skole har stått både foran og bak kamera i forbindelse med utsmykningen av øysyklene, og mange var derfor ekstra stolte under åpningen lørdag.
– Ungene hadde fått egen invitasjon til åpningen og de strømmet straks til sin egen sykkel, med tilhørende bilde og tekst, hvor de ble avbildet sammen med familie og venner. De var svært stolte og syntes det var veldig morsomt, forteller Ronald Aagaard-Nilsen.

Det er den prisbelønte fotografen Agnete Brun som har holdt kurs for elevene ved Skrova skole, der elevene har portrettert hverandre. Dette er ikke første gang SOPS og Martin Otterbeck arrangerer spektakulære fotoutstillinger på øya Skrova i Lofoten med 180 innbyggere. På Skrova kan du oppleve mange permanente utstillinger, blant annet flere fotografi utstilt i store reklamesøyler. 

– Vi henter urbane elementer og gir dem en ny mening i Skrova. Reklamen er tatt ut av søylene, nå er det fantastiske undervannsbilder som lyser opp i mørketida. Det er veldig vakkert. Øysyklene er annet eksempel på hvordan by og land går hand i hand, sier Otterbeck.
Fra lørdag 1 juni kan alle som vil sykle rundt på øya med et mobil kart, som guider deg rundt øya og alle de fantastiske fotoutstillingene som er montert utendørs.

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.