Det er lett å komme i prat med Alfred på smia. Foto: Trine Sivertsen

På besøk i smia

Skrevet av Trine Sivertsen
24.07.2019 14:00 - OPPDATERT 24.07.2019 21:02

På tirsdag var det deilig sommervær i Vågan. Inne på smia hos Alfred Pedersen på Lofotmuseet i Storvågan er temperaturen betraktelig høyere, og bankingen av metall høres helt opp til gårdsplassen.

− Nei denne kaffen var full av jernstøv, utbryter Alfred, og kaster ut den siste skvetten.
− Sliter ikke med jernmangel i vert fall! Vet du, det var faktisk en smed som skulle gjennom sikkerhetskontrollen her ei stund tilbake, men han hadde så mye jern i seg at metalldetektoren slo helt ut. Han fikk ikke fly han, forteller han videre.
Alfred er et klenodium av et menneske. Han har flere røverhistorier på lur, som kombinert med en spøkefull formidlingsevne, gjør det til en særdeles hyggelig opplevelse å være tilskuer til arbeidet hans.

Alfred forteller at han ikke sliter med jernmangel Foto: Trine Sivertsen

IKKE BARE DRAMATISK OG MACHO
Idag skal han vise meg hvordan han lager en gammeldags husholdningskniv. Begrep som meising og sveising er ikke ukjente ord, men blir litt gresk for undertegnede. Jeg prøver likevel å trekke til meg bølgen av informasjon han kaster ut. Det er ganske inspirerende.

For Alfred er dette en fulltidsjobb, og de siste årene har han kommet til Lofotmuseet på sommeren. Resten av året freelancer han mye rundt omkring i ulike smier, både hos bedrifter og på andre oppdrag.

Alfred viser frem gamle spikere han har smidd Foto: Trine Sivertsen

− Noen tenker at i ei smie er det så utrolig dramatisk og svært og macho og sånt. Jeg syns derfor det er gøy å nyansere det innimellom med litt smågreier, forteller han, og klinker til på et vis at jeg tenker at det kanskje ikke ser så vanskelig ut?
− Det kan ikke alltid være så svært og macho-macho, det er ganske kos. Også må man jo underholde litt da. Være litt komiker.

Før han ble smed var Alfred IT-arbeider Foto: Trine Sivertsen

MERKER ØKENDE INTERESSE
Onkelen hans er historisk trebåtbygger. Undertegnede har tilfeldigvis en fetter som lærte dette på folkehøyskole, og skal nå bli tømrer med spesialisering i historisk metode. Vi kommer derfor over i prat om det å ta tilbake de gamle håndverkene.
− Jeg begynte som smed når det begynte å ta litt av, samtidig som det dukket opp folk på blant annet YouTube som lagde videoer, vi var liksom mange som hadde samme idé på samme tid. Jeg kom rett fra IT-utdanning, drev og jobba med IT, og hata livet. Han rekker meg et par sikkerhetsbriller.
− Nå må du trekke unna, for nå spruter det flytende metall! roper han. Jeg trekker tilbake påstanden om at det ikke ser så vanskelig ut, det fyker rundt med gnister og jeg innrømmer at hjertet slår noen slag ekstra i sekundet.

Pedersen merker interessen av gammelt håndtverk øker. Foto: Trine Sivertsen

STAS Å HA FOLK I SMIA
− Hvor mange ganger gjør du dette her i løpet av en dag da?
− Det kommer helt an på dagen og hvem som er innom. Noen ganger står jeg bare og smir hele dagen og viser litt innimellom, og andre ganger får jeg mer tid til å gå i dybden. Noen står og kikker i et lite øyeblikk, så blir de litt satt ut når jeg snakker til dem. Det blir kanskje litt for mye for dem, ler han. Andre er kjempeinteresserte, og de blir jeg ikke kvitt før jeg tar dem inn i hytta og lar dem få prøve litt. Det var en fra Canada, han hadde det så gøy. Jeg vet liksom når det er en tilskuer jeg bare må la komme inn, vi prater liksom i en halvtime eller mer, så går de, men så kommer de tilbake igjen - litt sånn "HALLO nå er jeg tilbake!" Det er stas å ta folk inn hit. Da kan jeg slappe av med litt kaffe, så får heller de gjøre litt jobb, spøker han.

Alfred liker å lage show for besøkende. Foto: Trine Sivertsen

− Nå må det bare smeises litt til så er den ferdig. Er kanskje ikke helt fornøyd med denne, men man kan jo ikke lykkes hver gang.

Lofotmuseet har mye å by på, og et besøk hos Alfred på smia var alene underholdende nok til å være verdt turen. Den tidligere IT-arbeideren elsker jobben sin, og han formidler arbeidet på en fantastisk måte.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.