KVOTER: Et pedagogisk forsøk på å synliggjøre hva fiskekvoter er, var og skulle ha vært. Foto: Stig Brøndbo

Politisk spenningsfortelling om ran på høylys dag

Skrevet av Trine Sivertsen
28.01.2020 07:00 - OPPDATERT 28.01.2020 11:02

Hvem eier egentlig fisken i havet, og hvem bestemmer egentlig hvordan vi skal leve våre liv? Hvem skal henges når fisken forsvinner? Dette er spørsmål som stilles når Hålogaland Teater tar tilbake det politiske teateret.

I en pressemelding skrives det at «Blå åker» er en politisk spenningsfortelling om ran på høylys dag, og politisk spill på høyt plan med storkapitalen som motspiller. Både lokale helter og storkaren selv – Røkke – får gjennomgå når vi retter blikket mot havets dyp og norsk fiskeripolitikk.

Hålogaland Teater forteller videre i sin pressemelding at forestillingen får deg til å gapskratte, lytte til havets stemme, og stå på barrikadene for en god fiskeripolitikk igjen. For denne fortellingen handler også om fremtiden - og det er mye som står på spill.

Skuespiller Ketil Høegh spør følgende spørsmål; Hvorfor har vi egentlig bosatt oss her oppe langs kysten?

− Jo, på grunn av fisken! Torsken har helt siden tørrfiskeksporten i middelalderen vært med på å bygge landet. Likevel spiser vi fiskepinner fra Kina som egentlig er langreist norsk fisk, tatt opp rett uttafor stuedøra vår. Hvorfor det? Og hvorfor er det så få som har lyst å jobbe i sjømatnæringa? Hvordan er det mulig at noen få har blitt søkkrike på fellesskapets bekostning, hvorfor er det så komplisert å forstå alt som skjer i næringa, spør han.

Han avslutter med å fortelle at i Blå åker har de gjort et dypdykk ned i materien, og kommet opp med en opplysende og underholdende fiskefarse, hvor de denger løs på norsk fiskeripolitikk gjennom de siste 50 årene.

Vi får møte både Kjell Inge Røkke, fiskeriminister Svein Ludvigsen, statsministrene Jens Stoltenberg og Erna Solberg, samt Nina Jensen.

Forestillingen ble opprinnelig spilt på Scene Øst på Hålogaland Teater i mai og juni 2019, og er nå ute på turné.

− Blå Åker er en leken, boblende, stappfull og svært lærerik innføring i norsk fiskeripolitikk, basert på tydelig politisk ståsted. Nå er det bare å la debatten gå, skrev Nordlys da. 

HVEM: Hålogaland Teater
HVOR:
Lofoten Kulturhus, Svolvær
NÅR:
Fredag 31. januar 2020
REGI:
 Egill Pálsson
SCENOGRAFI OG KOSTYMER: Martin Eriksson
DRAMATIKER: Ragnar Olsen
KOMPONIST OG MUSIKER: Herborg Rundberg
LYSDESIGN: Øystein Heitmann
DRAMATURG:  Toril Solvang
PÅ SCENEN: Ketil Høegh, Trude Øines og Jørn Fuller-Gee