Psykisk helse

Skrevet av Redaksjonen
13.05.2020 07:00 - OPPDATERT 13.05.2020 16:02

LEDER: Norge er på tur inn i en normaliseringsfase, der viktige samfunnsfunksjoner sakte, men sikkert skal åpnes og livet returnere til normalen igjen. 

Denne uken har restaurantene i Vågan startet gjenåpningen, og det rapporteres om godt besøk av Våganværinger som ønsker å sosialisere seg igjen.

Dette er et viktig innslag for å fikse noe på den psykiske helsen. For det ser ut til at mange har vært flinke til å trimme beina i tiden som har vært, nå er det på tide å trimme hodet og lattermusklene igjen.

Vårt ønske er at dette kan gjøres uten at smittesituasjonen forverres. Det skal gå an å være sosial uten å klenge seg innpå folk, og utestedene har iverksatt tiltak som gjør at man ikke trenger å sitte for nært.

Det har også vært full skoleåpning igjen denne uken. Endelig kan ungene møte klassekamerater som har vært dypt savnet. Noen har nok også savnet lærerne sine og den støtten mamma og pappa ikke kan gi i matte og andre fag.

I et leserbrev fra kommuneoverlege Jan Håkon Juul i dagens avis kan du lese hva han mener om barna og deres smittepotensiale. Det kan virke som om regjeringens bomstopp av undervisning var en vurderingsfeil. Men, det letteste er selvsagt å være etterpåklok, da dette ble vedtatt var det full panikk på alle områder.

At de fleste nordmenn har Lofoten som sitt sommerferieparadis skal vi kanskje være glade for. Det er imidlertid mange som nå roper et varsko. Ikke bare på brunn av smittefaren, men også når det gjelder slitasje og søppel. I disse tider, der alle roper etter penger og mange får det, kan det kanskje være på sin plass å be om penger fra staten til å opprette enda flere toaletter og tømmestasjoner i øyriket vårt.

For vi har ingen tro på at nordmenn er så veldig mye bedre enn utlendingene når bobilene begynner å ankomme i juni. Vi kunne brukt anledningen til å få løftet kvaliteten på servicefasilitetene.

Det blir også viktig å få styrt turistene dit vi ønsker at de skal være. I så måte er det viktig at skiltingen kommer opp - før turistene ankommer.