Delano Greenidge, hovedpersonen i filmen kommer også til Svolvær Filmteater.

Regissørbesøk til Filmsalongen

Skrevet av Trine Sivertsen
16.10.2019 17:00 - OPPDATERT 17.10.2019 08:02

Mandag 21. oktober kl. 19.00 viser Svolvær Filmteater filmen «False Belief» under Kinosalongen i samarbeid med Nordland kunst- og filmfagskole.

Filmen «False Belief» utforsker fordommer knyttet til rase og normalitet, offer og overgriper, gentrifisering og økonomi. Det er en historie om et par som vikles inn i gentrifiseringen av et nabolag i Harlem, der de opprinnelige beboerne er i ferd med å skvises ut. 

− Det var et ønske fra Nordland kunst- og filmfagskole om denne filmen, og denne mandagen kommer også regissøren Lene Berg og hovedpersonen Delano til Svolvær filmteater for å fortelle historien om filmen, forteller Atle Jensen på Lofoten Kulturhus til Våganavisa.

Kinosalongen på Svolvær Filmteater viser filmer som ikke nødvendigvis er de store publikumssuksessene på kino, men som gjør det bra på filmfestivaler og andre alternative arenaer.

Regissør Lene Berg. Foto: Martin Rustad JohansenHAR FÅTT MYE OPPMERKSOMHET
Regissør Lene Berg har undervist ved Nordland kunst- og filmfagskole, og er en anerkjent kunstner og filmskaper. «False Belief» er hennes siste film, og den har fått mye oppmerksomhet for sitt innhold. Visningen på Svolvær Filmteater er en del av filmens Norgesturné som gjennomføres i høst. 

− Delano Greenidge, som filmen handler om, har for første gang på 5 år fått reise ut av USA, og kommer derfor til Norge i anledning turneen. Sammen med regissør og kjæreste, Lene Berg, skal de vise filmen og snakke om den i etterkant, der publikum også blir invitert til å komme med sine innspill, forteller Maria Bratt på Nordland Kunst- og Filmfagskole.

Turneen har også en betydning for norsk film og kino. I forbindelse med et seminar i Oslo i 2020 for det europeiske nettverket «On and for Production & Distribution», vil en rapport bli lagt frem og presentert som tar for seg turneen. Rapporten har den hensikt å kunne legge frem en varig/generell ordning mellom uavhenige filmskapere og visningstider i Norge. Hvilke muligheter finnes det der ute for de kunstnere som vanligvis ikke får filmen sin vist på kino eller gjennom vanlig distribusjon?

Lene Bergs ferske film er historien om et par som vikles inn i gentrifiseringen av et nabolag i New York, der de opprinnelige beboerne er i ferd med å skvises ut. I 2008 flytter den norske kunstneren Lene Berg til sin partner i Harlem, en svart forlegger, D. Etter å ha avgitt forklaring til politiet om at han har blitt trakassert av en nabo, blir D selv arrestert. Men for hva? Dette blir starten på en farlig reise der Ds tro på rettssystemet gjør ham til et gissel i hendene på institusjoner han trodde skulle forsvare ham. Men hva bygger Ds overbevisning på? Er han en hverdagshelt eller en idiot som ikke har forstått spillets regler? 

Ved å granske noe som kan se ut som en liten og isolert sak, gir False Belief innblikk i hvordan politi og påtalemyndigheter aktivt brukes som våpen mot minoriteter og uliktenkende i et land som smykker seg med å være deres fremste forsvarere.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.