Regjeringen går i sirup

Skrevet av Redaksjonen
06.01.2021 07:00 - OPPDATERT 06.01.2021 16:02

LEDER: Først ønsker vi å benytte anledningen på denne plass til å ønske alle våre lesere et riktig godt nytt år.

Søndag kom den siste i rekken av korona-nedstenginger. Vi har akkurat passert nyttår, og det var "gaven" fra den norske regjering. Det var nok dessverre en gave mange av oss har fortjent, for smittetallene på landsbasis har ikke vært mye å skryte av.

Det vi reagerer på er måten regjeringen nå deler ut smekken. Det har i lang tid vært klart at smittetrykket har vært for høyt. Lenge før jul hadde tallene på smittede stabilisert seg på et nivå myndighetene ikke kunne leve med. Allerede da kunne regjeringen varslet at det ville komme en opptrapping på nyåret.

Slik det ble nå, med alkostopp og rødt nivå på ungdomsskolen og videregående, var det ingen som kunne forberede seg.

Det kalles mangel på planlegging, sistnevnte er tydeligvis et totalt ukjent begrep blant våre øverste folkevalgte.

Også planleggingen av vaksinasjonen i nord er ute å kjøre. Mens man allerede har planlagt vaksineringen i sør-fylkene, er det ennå ikke lagt noen vaksinasjonsplan for Nord-Norge. 

Det er kanskje like greit, for vaksinene er heller ikke kommet. Vågan er tildelt 45 (!) doser i første runde, og det monner ikke uansett. Selv våre eldste, de som skulle prioriteres først, er flere enn antall doser vi får i første runde. Når disse nå også er bestemt å rekke over helsepersonell, er det langt igjen til noen kan føle seg trygge.

Her i Vågan kan vi vaksinere 1000 personer i uken. Det er nok lenge til denne kapasiteten kommer til å bli utfordret. Det eneste håpet vi nå har, er at Moderne-vaksinen får sin EU-godkjenning, og at vi på den måten kan få en bedre tilgang. Denne vaksinen har noe mindre virkning, men samtidig krever den ikke frysere som går ned til 70 minus for lagring.

Det er derfor ingen grunn til å slappe av ennå. Hold avstand, vask hendene og omgås så få personer som du klarer. Også første halvdel av 2021 kommer til å bli utfordrende for de aller fleste.