Sildpollnes kirke blir ikke åpnet før i mai neste år. Foto: Morten Moe

Rekker ikke å åpne kapellet før jul

Skrevet av Morten Moe
28.11.2019 17:00 - OPPDATERT 30.11.2019 14:10

– Vi har et stort ønske om en skikkelig åpning i mai.

Kapellet har vært stengt siden 2015 som følge av striden om veirett til eiendommen. I vår ble denne striden løst, men nå er det praktiske problemer som står i veien for en åpning av kapellet.

ALT MÅ VÆRE PÅ PLASS
– Vi ønsker at alt skal være i orden før vi åpner kapellet. Vi holder oss etterrettelig til rettsforliket, så arbeidet med den nye parkeringsplassen er igangsatt. Men vi får ikke toppdekket på nå. Da tenker vi at det er like greit at vi utsetter åpningen til alt er på plass. Da vil vi også få tid til å utbedre ting som trenger det. For eksempel bordkledning og lekkasjer på taket. Taket er bestemt byttet ut, sier Siri Esperø, som møter Våganavisa sammen med ordfører Frank Johnsen.

Siri Esperø ser fram til å få kapellet på Sildpollnes i drift igjen.Esperø understreker at åpningen av kapellet ikke står og faller på arbeidet med selve bygningen.
– Uansett hvordan det går med disse arbeidene kan vi åpne til våren. Vi vet jo for eksempel ikke om vi får tak i håndverkere til å skifte taket. Det er søkt om penger til dette arbeidet, så vi håper det er noe vi kan gjøre over nyttår. Vi har et stort ønske om å åpne i mai, med både prost, ordfører, biskop på plass, sier Esperø.

 

 

Ordfører Frank Johnsen

– Vi vil gjøre dette ordentlig. Under et møte med teknisk drift, kirkevergen og lederen av Fellesrådet (John Berg red. anm.) tidligere denne uken, ble det klart at det er enighet nå om hvordan vi skal gå fram. Lederen av Fellesrådet var veldig klar på at det var de som stengte kapellet, og de som skal åpne det igjen, sier ordfører Johnsen. 


HAR VÆRT ET SAVN
I følge kirkevergen har det vært et savn at kapellet måtte stenge.
– Det er et stort engasjement rundt kirken i Vågan. Folket ute ved Sildpollnes har savnet muligheten til å bruke kapellet både til vanlig kirkegang, og når det åpner igjen skal det være mulig å ha gravferd, giftemål og dåp der. Det blir nok en lettelse for dem å få på plass kapellet igjen. Det er noe eget å få døpe barna i sitt eget kapell, mener kirkevergen.
– For selv om det er et kapell, så kan man gjennomføre alle vanlige kirketjenester der, sier Esperø.

Dermed kan befolkningen som sogner til kapellet se fram til en åpning om et halvt år, etter en fire år lang stenging på grunn av den opprivende veistriden.

RYDDET I BEVILGNINGER
Etter flere år med driftsunderskudd i kirken i Vågan på grunn av for små bevilgninger fra kommunen ble dette ryddet opp i i fjor, og nå er man ajour og enig om utbetalingene.
– Vi har justert bevilgningene, og det ønsket vi fikk inn i år er på linje med det vi fikk i fjor. Nå dekker tilskuddet de forpliktelsene man har gjennom kirkeloven, sier ordfører Johnsen.

– Aktiviteten i kirken i Vågan er høy. Rundt om i landet rapporteres det om lavere bruk av kirkene. Det opplever vi ikke i Vågan, og det er vi glade for. Vi bruker blant annet Facebook aktivt, og opplever at folk har et nært forhold til kirken sin, ikke bare på Sildpollnes, avslutter Esperø.