Den beste metoden for å finne billigste forbrukslån i Norge

Skrevet for Leading Web Solutions A/S
22.03.2020 08:10 - OPPDATERT 23.03.2020 07:42

Den beste metoden for å finne billigste forbrukslån i Norge


Forbrukslån er kjent for å ha høye renter. I noen tilfeller kan renten overstige 20% per år, som igjen ligger på nivå med et kredittkort.

I denne guiden går vi gjennom den beste metoden for å identifisere bankenes billigste forbrukslån i Norge.

Begynn med å undersøke markedsprisene

Til å starte med bør du begynne med å undersøke priser og vilkår hos så mange banker som mulig. 

For å gjøre dette har du 3 alternativer:

1. Se hvilke forbrukslån som er de billigste hos www.forbrukslån.no eller en lignende side.
2. Sammenlign banker via en offentlig side, lik Finansportalen.
3. Undersøk vilkår og priser på hjemmesiden til hver bank.

Rentene på lån uten sikkerhet i Norge spriker mye mellom hver bank. Hos noen banker er det i teorien mulig å låne penger uten sikkerhet til en rente ned mot 7-tallet, mens andre har en rente som begynner fra omkring 25%. 

På bakgrunn av dette er det viktig å undersøke prisene grundig hos flere banktilbydere før man bestemmer seg.

Det enkleste alternativet er å sammenligne flere forbrukslån samtidig på en forbrukerportal. Her finner du som oftest en komplett oversikt over følgende:

-       Forbrukslånets rentesats (både nominell og effektiv).

-       Hvilken tidsperiode som tilbys for tilbakebetaling.

-       Tilgjengelige lånesummer og gebyrene som kreves.

Derfor er det ikke lett å vite prisen på forhånd

Forbrukslån og andre typer usikret kreditt er unike produkter, ettersom man aldri kjenner til prisen på forhånd. Bankene vil ofte lokke deg med et tilbud om lav rente, men i realiteten vet man ikke hva prisen lander på inntil banken har håndtert søknaden.

Hvorfor er det slik? 

Årsaken er den at banken priser lånet i tråd med sjansen for at lånet ikke betales tilbake (misligholdes). For å fastsette prisen vil de se på kredittscoren til den som søker.
En kredittscore er et tall som viser styrken til lånesøkers privatøkonomi. Den baseres på lånesøkers totale gjeld, formue, inntekt og en del andre punkter.

Har du god kredittscore vil banken også være villig til å gi deg sitt billigste forbrukslån. Til gjengjeld vil de med dårlig betalingsevne måtte betale den dyreste renten.

En annen metode er å søke hos en megler

Den beste metoden for å finne det billigste lånet er muligens å bruke en megler. 

Grunnen til det er følgende:

Hos megleren fyller du kun ut 1 søknad. Det tar rundt 20 minutter å gjennomføre og megleren vil deretter videresende søknaden til alle sine partnerbanker.

De beste forbrukslånmeglerne har i dag et sted mellom 15-20 partnere. Det betyr at hver av disse bankene og finansieringsselskapene vil vurdere søknaden. Hvis de godkjenner søknaden vil de sende deg et uforpliktende tilbud.

Når du har mottatt tilbudene står du fritt til å velge det billigste forbrukslånet. Det har ikke noe å si hvilken bank man velger så lenge man får lavest mulig rente. Forbrukslån gir deg kun tilgang på penger og mål nummer 1 bør alltid være å holde kostnadene til et minimum.

Det finnes en annen metode

Den siste metoden for å finne billigste forbrukslån er forbundet med litt risiko, og er i utgangspunktet ikke noe som anbefales. Den innebærer å søke om lånet sammen med en annen person.

På bankspråket kalles det enten kausjonist eller medlåntaker. Her vil en annen person pådra seg et likt ansvar for at forbrukslånet tilbakebetales som avtalt.

Ergo: Hvis hovedlåntaker ikke betaler tilbake pengene som er lånt, vil banken kunne rette kravet mot kausjonisten.

Fordelen er at banken vil kunne gi en lavere rente fordi risikoen er lavere med 2 låntakere.
Ulempen er at medsøker kan risikere å bli stilt økonomisk ansvarlig for et lån som tilhører en annen person.

En slik løsning passer kun i et fåtall situasjoner, når det er snakk om låntakere i nær relasjon. Et eksempel er ektefeller som skal pusse opp en felles leilighet, eller finansiere en feriereise før feriepengene kommer inn på konto.

Et par tips til slutt

Å identifisere Norge sitt billigste forbrukslån er ingen enkel prosess. Likevel er det verdt å bruke tid på det hele, da man kan spare store beløp med en lavere rente. Med prisdifferanser på flere titalls prosent risikerer du å betale tusenvis av kroner mer enn du burde.

Vær samtidig bevisst på forholdet mellom det som kalles effektiv og nominell rente. I det du mottar tilbud fra banken må du alltid holde øye med den effektive satsen, da den inkluderer alle gebyrer og ekstraomkostninger for å låne penger.