KLAR FOR JULEBORD: Else Marie Larsen har styrt Fiskekrogen i 30 år. Nå er hun klar for nye gjester, med nytt kjøkken og masse god mat på menyen.

Fisk i alle varianter

Skrevet for Anders Kristoffersen
14.12.2018 14:05 - OPPDATERT 04.12.2019 13:26

Hos eier og daglig leder Else Maria Larsen ved Fiskekrogen er det ikke noe som heter julebordshelg. Her får du julebordet når du bestiller det.

I mai feiret Fiskekrogen i Henningsvær 30 år. Det er en av de restaurantene som «alle» vet hvor er, den har vært en av foregangsbedriftene alle disse årene.

Men tiden har slett ikke stått stille. I januar sto et nytt kjøkken ferdig.
– Det ble stort og veldig praktisk for kokkene våre. De er veldig fornøyde, arbeidet blir lettere. Det betyr i neste omgang at gjestene våre får en bedre opplevelse, med et kjøkken der du kan se på mens kokkene arbeider, sier Larsen, som selv har vært ved bedriften alle disse 30 årene.

– Men de siste fire årene synes jeg nesten det har vært en kontinuerlig byggeprosess her. I tillegg til nye toaletter og kjøkken, er også selve restauranten pusset opp i lysere farger, og vi fikk den nye uteserveringen i 2016.

Det som står Larsens hjerte nærmest er imidlertid maten.

– Nå fram mot jul er vi tro mot fisk i alle varianter. Vi har for eksempel en kveiteburger som er veldig populær, og vi bruker selvsagt kveite, torsk og uer i andre retter. Kveite er jo julefisken selv. Etter hvert blir det jo lettere for oss å få tak i fisk også. Det er ingen tvil om at vinteren er den gode tiden for oss og alle som er glad i fisk. Og vi lager gjerne en liten vri på maten, mener Larsen.

 På menyen i november og desember har hun for eksempel gravet Lofotlam servert med ferskost, tyttebær, parmesan og flatbrød, eller rakfisk med potetlompe toppet med løk, rømme, mandelpotetgull og urter til forretter. Hovedrettene er enten ribbe med asiatisk glaze servert med frisk salat, søtpotetpure og syltet agurk eller pinnekjøtt BBQ med rødkål-slaw, ristet kålrabistappe, maisrelish og BBQ-saus. Til dessert serverer hun enten krumkake med chilimarinerte multer og krem eller hjemmelaget riskrem med bringebærkompott smaksatt med sjokolade. 

Selv om det er fiskesuppen som i sin tid gjorde restauranten på Fiskekrogen kjent – det er ikke lenger bare den foten som støtter dagens Fiskekrogen. Tvert imot, det er smakene som står i sentrum – og da er det ikke bare tradisjonsmat som gjelder.

 – Som en del av Førjulseventyret har vi masse å gjøre i helgene på denne tiden. Kom gjerne innom for et godt tilbud på et litt utradisjonelt julebord, oppfordrer Larsen.