LAGET FRA BUNNEN: Noe av det mest populære Marit Heimly og Sirikanya Hopkins har for salg er hjemmelagede salater og baguetter.

Går for hjemmelaget

Skrevet for Anders Kristoffersen
15.12.2018 09:00 - OPPDATERT 04.12.2019 13:26

Fram mot jul skal det produseres masse mat på Storøya. Hjemmelaget mat er Spars store suksessfaktor.

Det bugner i ferskvaredisken hos Marit Heimly og hennes kolleger. I motsetning til de andre kjedebutikkene i Svolvær har de et stort kjøkken der det røykes laks, saltes skinker, sys kjøttrull og lages lutefisk og bacon. Og salater – det går unna av alle mulige varianter.

– Vi går inn i den travleste tiden nå fram mot jul, selv om vi har vært i gang med jul lenge allerede. Noen er jo så optimistisk at de kommer to dager før julaften og tror de skal få vår hjemmelagede kjøttrull. Og når de får høre at det er fritt og spør om vi ikke skal lage mere, så må vi bare trekke på smilebåndet. Kjøttrull får du i september og oktober, det er da det er lammesesong, ler Marit.
– I november er vi over på ribbe, bacon og sylterull.

– Hva får du da om du kommer to dager før jul?
– Ja si det. Om vi har beregnet rett, skal det ikke være så mye igjen da. Men vi vil jo alltid ha produkter utenfra. Når det gjelder akkurat kjøttrull har vi jo Aaronmat sine, de er også gode, sier Marit, men vi føler vel på henne at det er de hjemmelagde de helst vil selge.
Og du kan ikke bestille kjøttrull på forhånd heller.
– De faste kundene våre vet at de må kjøpe dem etter hvert som vi legger dem ut. Men vi gjør selvsagt unntak for de som kjører langt. Vi har kunder både fra Harstad, Lødingen og Flakstad, sier hun lurt.

De lager også skinke, og det er det eneste produktet de stikker salt i .
– Vi lager alt slik at det er skikkelig hjemmelaget. Men skinka må vi stikke salt i for å få den salt inn til benet. Deretter blir den røkt, kokt, delt og skåret i biter.

At maten er ettertraktet, viser vel det faktum at det er kunder som tar med seg mat fra Spar sørover.
– Jeg har vært på flyplassen og levert esken mot å få penger rett i neven. Det så kanskje ikke så bra ut, men vi prøver å levere på service om vi kan, ler Marit.

Hun opplever at butikken har blitt mye mer luftig etter at nybygget ble åpnet i juni.
– Vi har fått bedre plass til frukt og grønt, så dette har vært med på å heve opplevelsen av butikken for våre kunder. Og vi som jobber her har fått bedre plass mellom hyllene, det setter vi pris på, avslutter Marit.