VELFYLT GAVEAVDELING: Sonia Dina Rødsand (til venstre) og butikkmedarbeider Therese Valeur i den velfylte gaveavdelingen på LEX.

– LEX er ikke bare klær

Skrevet for LEX
17.12.2018 09:00 - OPPDATERT 03.12.2019 08:39

– Vi vil gjerne selge mere gaver og julepynt, sier Sonia Dina Rødsand ved LEX på torget i Svolvær.

– De fleste forbinder oss kanskje med klær, men det er langt fra det vi har inne. Vi har også gaver som smykker, skjerf, vesker, duftlys, såper og julepynt. Vi selger gjerne julepynt som ikke er så veldig «julete», med andre ord – julepynt som gjerne ikke er rød, men kan stå i stua i flere måneder i vintermørket etter jul uten å være plagsom. Litt mere ordentlige ting. Derfor heller mye av det vi selger opp mot design, sier Sonia med et smil.

– Vi ser at folk generelt vil ha, ting og gaver som kan spises eller brukes. Kaffe, te, sjokolade, såpe, kremer, ja – mye som er bruksting, praktiske ting som folk kan bruke. Jeg er i hvert fall ikke tilhenger av at folk skal kjøpe ting som skal kastes etter bruk, det kan være greit å gi ting som er varig, mener hun.

Men selv om hun gjerne vil selge rene gaver, har hun en velfylt avdeling med klær.
– Vi har fått inn mye fint i kjoler, og vi har også smykker og vesker som passer til julebord-sesongen. Alt er pakket ut nå og vi er klar til å ta imot folk nå i en hyggelig butikk. Det er kanskje vår styrke, at vi ikke er en kjedebutikk, men at vi har andre varer, og et rolig atmosfære, der kundeopplevelsen er en helt annen. Vi har alltid god musikk, har gode dufter med litt røkelse og tente lys. Den gode stemningen som vi får gode tilbakemeldinger fra fornøyde kunder på. Det skal være deilig å rusle rundt her og handle. En mer personlig følelse. Det er det som skal skille en butikk som denne fra kjedene og kjøpesentrene. Dette er en total nytelse eller følelse som man hvert fall aldri får med å handle på nett. mener Sonia.

Hun har blant annet leverandørene Malene Birger, Tiger of Sweden, Ricco Vero og In Wear.
– Dette er de gode «gamle» leverandørene som er ryggraden hos oss. Vi tar ikke inn de merkene som vi er usikre på om de er her om fem år. Men vi har også et par rimeligere merker, blant annet Soya Concept. Det er kjempeviktig å ha merker som passer absolutt alles lommebok. Vi har fått rykte på oss å være dyre her, men det stemmer ikke, sier butikklederen.

Lex ligger på torget i Svolvær, og er kanskje den butikken i byen som har flest turister og folk fra andre steder innom.

– Jobben som næringsforeningen og reiselivet gjør er faktisk helt avgjørende for at bittelille Svolvær fremstår som verdens minste storby, med restauranter, kafeer og butikker som ellers ikke ville eksistert uten alle tilreisende. Vi må være klare over at tilbudene lokalt må brukes, og jeg gjentar igjen. Folk må handle i butikk og ikke på nett om de vil ha det tilbudet vi har i lille Svolvær. Alle må være med å dra lasset her. Alle kjøp du som kunde gjør i byen, stort eller smått er kjempeviktig og helt avgjørende for at vi skal ha de superflotte tilbudene vi har å by på. 
– I så måte er selvsagt sommeren den viktigste perioden for oss. Det kommer folk fra gjestehavna, turister og andre tilreisende som surrer og går rundt havna og torget. Men alle er velkommen til oss, avslutter Sonia Dina Rødsand.