Lofotens mest julete butikk

Skrevet for LEX, Kontorspar, Norli
05.12.2020 06:00 - OPPDATERT 09.12.2020 09:29

Lofotens mest julete butikk
Julelukt, julelys, julefarger og julelyder slår imot kundene som åpner dørene til butikken. I år slår Rødsand Norli på julestortromma og har som mål å være hele Lofotens mest julete julebutikk, et mål de er veldig nært å nå. 

- Vi skal ikke ha noe av moderne stilrene julefarger og dekorasjoner. Her skal det være god gammel glorete jul med alt det som sansene forbinder med den gamle gode tradisjonelle julestemningen, den som gir gode minner om fordums juletider, forteller Ketil Dragsten ved Rødsand Norli i Svolvær.

Butikken har pakket vekk mye av hverdagsartiklene, og julepynten lyser mot forbipasserende og de som titter innom butikken. Spennende juledekorasjoner som beveger seg og spiller julemusikk gleder kundene og frister til å bare bli stående og se, og finne den roen Dragsten ønsker å gi i gave.
- Mye av det som du ser her, er slikt jeg husker fra jeg var liten. Julekaruseller, røkelse, lys, musikk. Alt det er slikt jeg forbinder med jul, og jeg ønsker å gi kundene i gave akkurat det som ga og gir meg de beste juleopplevelsene, sier han.

Høytidsgaver 
Og nettopp stemning og glede over høytiden er det viktigste Dragsten og de andre ansatte ved Norli kan gi de besøkende i år. I tillegg til julegaver som er spesielt egnet til å la freden finne veien til julehjemmene i Lofoten.
- I denne digitale tidsalderen er en god bok kanskje akkurat det som skal til for at småstressede julemoduslofotinger finner roen og endelig kan la fred og høytidsstemning finne veien inn i hjerte og sjel.

Spådommer om at den digitale tidsalderen med lesebrett og rask underholdning på sosiale medier ville gjøre tradisjonell litteratur overflødig har heldigvis vist seg å være helt feil. Tvert imot opplever bokhandlere landet over en god og økende interesse for konsum av bøker.
- Vi leser jo som aldri før. Faglitteratur, krim, lokalhistorie. Noe er typisk for årstidene vi går inn i akkurat nå. For eksempel er det i juleperioden alltid stor interesse for lokalhistorie, og årbøkene går unna veldig raskt. En bok er jo noe av det fineste en kan gi i gave til noen en er glad i. Det forteller at du ønsker gi bort et øyeblikk med egenterapi og fred.

Selv er Dragsten en svært ivrig bruker av sine egne produkter, og spesielt god gammel krim er veldig populært.
- Jeg er veldig glad i norsk skjønnlitteratur, og om jeg skulle driste meg til å komme med noen anbefalinger til harde pakker under juletreet i år, så ville jeg valgt Erlend Loe eller Lars Saabye Christensen, avslutter han.

Forbereder seg på julefest

Julepynten begynner så smått å komme på plass, utstillingen som skal pryde fasaden er ferdig og årets festantrekk er pakket ut. Damene på LEX er klare til å feire høytiden i godt selskap.

- Vi er utrolig glade i juleperioden alle vi som jobber her, og stort sett alle som kommer innom også. Det er et lite høydepunkt å kunne finne frem alt av flotte festantrekk og med god samvittighet ta på de mest fargerike og flotte klærne i klesskapet, forteller Sonia Dina Rødsand, avdelingsleder ved LEX på Torget.

I år skal det være paljetter og store smykker som markerer at nå er det fest og feiring av høytiden, og Sonia garanterer at her er det noe for alle feststemte.

- Vi er klare til å pynte damene i Svolvær til jul. Årets julekolleksjon er stort sett ankommet, og nå er det kun jul som gjelder for oss. En herlig og fin tid.

I tillegg til festantrekk og tilbehør, serveres det også sjokolade og andre fristelser i smakfulle omgivelser og med ansatte som har kundenes ønsker først.

- For oss er det viktig med et helhetstilbud. Vi kan trylle frem stort sett det meste som er ønsket. Til og med fløyel for ganene, sier hun og viser frem delikate trøffelsjokolader som matcher paljetter og ballkjoler. Hos oss finner du flotte gaver. Både til deg selv, og de du er glad i. I år er året for å virkelig gjøre litt ekstra ut av julen. Unn deg selv noe ekstra flott også. Vi har verdens fineste ørepynt. Kom ned å finn din spesielle favoritt.

Duftlys er en fantastisk gave å få. Det samme er matchende såpe og lotionflasker til å ha på badet.

Vi har de spesielle gavene. Kom innom så hjelper vi deg om du ønsker. Hos oss får du også lov å kose deg i ditt eget tempo. Til dempet musikk og deilige lukter.

Hos oss kan du handle mer Coronasikkert; det er ikke så mye folk samlet på et sted som på kjøpesenter. Vi er ekstremt nøye med smittevern. Ingen kommer inn på LEX uten å sprite hender.

- Og skulle det komme innom et mannfolk i siste liten før selve kvelden så kan vi garantere at julefreden vil senke seg over det mest stressede julehjem når gavepapiret er pakket vekk og fruen koser seg med de små salighetene vi finner frem.

Heller ikke LEX er forskånet for koronastress, og det har blant annet hatt betydning for tilgangen til de mest eksklusive varene til julefeiringen.

- Vi merker at leverandørene våre kanskje er litt i passiv modus og avventer situasjonen. Derfor er det nok lurt å være ute i litt god tid for å sikre seg de mest eksklusive merkene og varene i år. Vanligvis så klarer vi å trylle frem det meste ved forespørsel, men i år er det mye det vi har som vi kan tilby, heller enn det vi kan bestille, sier Rødsand.