Serviceinnstilt: Arvid Nilsen kan hjelpe deg med det meste som dreier seg om gull, sølv og klokker.

Mer en bare gull

Skrevet for E.Jensen gullvareforretning
04.12.2019 14:23 - OPPDATERT 23.11.2020 11:18

På torget Kabelvåg finner du Vågans eneste gullvareforretning. Trenger du å skifte batteri i klokka di, eller få gifteringen din utvidet, er det her du må dra.

Butikken er en generasjonsforretning, stiftet i 1881. I butikken treffer jeg Arvid Nilsen, femte generasjons gullvarehandler.

– Jeg har drevet og reparert i alle mine år, men hatt annen jobb ved siden av. Først for 20 år siden overtok jeg drifta.

Det er innlysende at en gullvareforretning driver med salg av edelvarer, men i denne butikken kan du også kjøpe både klokker og gaveartikler. I tillegg er reparering av klokker og ikke minst skifting av batterier en stor del av arbeidet til Nilsen.

–Jeg må rett og slett ta kvelden til bruk, ettersom det blir for hektisk på dagene. Reparasjoner og bytting av batteri er møysommelig arbeid, så jeg trenger å få konsentrert meg, konstaterer Nilsen.

Det som skiller Nilsens butikk fra nettbutikker og kjedebutikker, er at han utfører de fleste reparasjoner selv.

– Fordelen med å få ting reparert hos meg, er at jeg slipper å sende klokka eller smykket ditt i posten til et verksted. En slik forsending må sendes rekommandert, noe som fordyrer prosessen betraktelig, og det tar lenger tid. Jeg kan reparere det meste på 1 til 2 dager, det er noe kundene setter pris på, sier Nilsen.

Det er heller ingen andre forretninger i kommunen som skifter batteri i klokker. 

Verdt å nevne er at butikken også kjøper gullvarer som du ikke lenger bruker. Skal du ha noe nytt, er det altså mulig å bytte inn dine gamle gullvarer først.

– Jeg begynner å merke julehandelen i slutten av denne måneden, men de siste par ukene før jul er da det meste skjer. I den tida er vi faktisk opp til tre stykker i forretninga, for å møte etterspørselen.

– Er det ikke litt spesielt at Kabelvåg har sin egen gullvareforretning?

– Ikke egentlig, da bedriften startet opp var Kabelvåg et stort handelssted. Etter kommunesammenslåinga ble Svolvær et senter for hele kommunen, og mange bedrifter flyttet dit, sier Nilsen.

Gullvareforretningen holdt seg derimot trofast til Kabelvåg.