Siste jul med fotobutikk

Skrevet for Fotograf Anders Finsland
16.12.2020 06:00

Anders Finsland (71) legger inn årene i sin fysiske butikk i Svolvær fra nyttår. Men helt slutt er det ikke.

71-åringen, som vokste opp på Finsland gård i Finsland kommune, har siden 1978 hatt tilhold i Vågan.
- Jeg flyttet fra Finsland til Tromsø i 1973, der jeg jobbet ved Stokmo foto. Deretter var jeg en tur innom Melbu før jeg etablerte meg i Vågan i 1978, minnes Finsland. Han har hele tiden holdt på med foto, men butikken i Vestfjordgata, der han har tilhold i dag, har vært oppholdssted siden 2005.

Og det har vært en suksesshistorie.
- Jeg har solgt nok bilder til å ha fått en grei årslønn, selv om man selvsagt bestandig vil ha mer. Det har vært mest trykk på sommeren, men det har «dryppet» gjennom hele året. 50-årsgaver, 70-årsgaver, bryllupsgaver, dåpsgaver, nye leiligheter, det har vært mye å holde på med, sier Finsland.

- Nå skal du legge ned driften her ved nyttår, blir det salg nå?
- Jeg vil tro at jeg selger så mye jeg kan siste uken. Men jeg har jo nettbutikk, lofotfotografen.no, og den skal jeg ikke legge ned. Jeg tar jo også med meg alt utstyret hjem, slik at det blir vel ikke helt stopp med fotograferingen selv om jeg forlater butikken her. Formen er det ikke noe å si på, mener Finsland, som har solgt bilder til alle verdenshjørner.

- Og se her, butikken har også vært høyt på lista over «things to do in Lofoten» hos Lonely Planet. Og det har vært innom mye folk fra mange land. Jeg husker en amerikaner som var innom her. Han hadde privatfly stående på Evenes, og kjøpte bilder for 5000 dollar (cirka 45.000,-) som han rullet sammen og tok under armen på tur ut. Skulle hatt flere kunder som ham, flirer Finsland.