RIMELIGE: Rødsand Libris i Svolvær skal være blant de rimeligste i landet på innbundne nyheter. Norun Solheim viser fram en av de som selger godt for tiden – Maja Lundes «Snøsøstre».

Skal være rimeligst

Skrevet for Rødsand Libris
19.12.2018 17:00 - OPPDATERT 04.12.2019 13:25

I Norges bokjungel operere man med veiledende- og minimumspriser. – Vi bruker de sistnevnte prisene, og skal således være rimeligst i landet, sier Ketil Dragsten.

Dragsten er butikksjef hos Rødsand Libris i Svolvær, og er klar på at det ikke skal være dyrere å handle nye bøker i Lofoten enn på nett eller i andre, større byer.

– Vi benytter oss av de mulighetene som ligger i bokbransjen. Forlagene styrer minstepris på nyheter i seks måneder etter at de er utgitt. Det er de som setter både veiledende og minimumspris. Da kjører vi prisen helt til bunns, og det er ingen som kan gå lavere enn det, hverken på nett eller butikk. Dette gjør vi for å trekke folk til butikken. Det er jo nyhetene folk vil ha, sier Dragsten, som ikke legger skjul på at det er nyhetene og bøker på salg som trekker folk til butikken.
–  Det kommer jo så sinnssykt med bøker ut, at det er nyheter folk vil ha fortløpende.

– Hva er forskjellen på veiledende og minimumspris?
– Minimumspris er gjerne 10 til 15 prosent rimeligere. En bok til 399,- veiledende selges gjerne for 349,-. Med andre ord får du hver 5-6 bok «gratis». Skal du ha det rimeligere enn dette, må du vente i seks måneder, til den kommer ut som pocket.

Den siste tiden har det kommet ut en mengde bøker med lokalt tilsnitt, både bøker fra Svolvær og Lofoten og om hendelser i Lofoten. Og butikkmedarbeider Norun Solheim kan ramse opp en rekke bøker som selger godt nå i tiden før jul:
– Årbok for Vågan, Lofotboka, Gamle ord og uttrykk, bøkene til Johannes Rørtveit og Jan Helfjord, Per Roger Viktens bok om fiskebåter, Per Erik Olsens bok om Lofotraidet og Asbjørn Jaklins bok om kampen om Narvik. Alt dette er bøker som folk spør etter. Så har vi også de rene julebøkene, som denne, sier Norheim, og viser fram Maja Lundes «Snøsøstrene».
– Alt i alt, har vi masse gode bøker til gode priser her.

 Ketil Dragsten er opptatt av at utvalget skal være bra, til rett pris.

– Det er noe helt annet å lese en bok enn for eksempel å høre på en lydboik. Det er jo kommet flere nye «konkurrenter» til de ordinære bøkene, men enn så lenge så virker det som om følk vil ha papirbøkene, sier Dragsten.