Strikkerenessanse

Skrevet for Sko & Garn
08.12.2020 06:00 - OPPDATERT 28.02.2021 18:01

Hjemmetid og karanteneredsel gjør at mange Lofotinger velger å bruke nye gamle måter å kose seg i sofaen på, som ikke inkluderer skjerm og internett. For garnindustrien er det en veldig fin strikke-renessanse på gang.

- Vi ser stadig flere unge som stikker innom for å sikre seg garn i flotte fargerike farger, og mønsterhefter. Det er kjempegledelig å se ungdom igjen finne frem strikkepinnene og produsere sin egen mote, forteller Anne-Grethe Nilsen, daglig leder for Sko og garn i Sentrumsgården i Svolvær.

Influensere og moteskapere som appellerer spesielt til ungdom, samt mye hjemmetid har gjort at strikkeindustrien har opplevd en aldri så liten renessanse det siste koronaåret. Der hovedvekten av de som stakk innom for å diskutere garn og strikkemønstre tidligere var litt over middagshøyden, er nå en stor og økende andel av kundene ved Sko og garn, nå under tjue år.
- Det kan selvfølgelig ha mye med koronatrusselen å gjøre. Det er trygt å holde seg hjemme. Men samtidig så var dette en trend som begynte før pandemien slo over oss, og som gjør at hovedårsaken nok først og fremst er en genuint økende interesse for strikking blant unge mennesker, sier hun.

Og hva kan vel da være bedre enn å bidra til å øke den interessen ved aktivt å bidra gjennom å for eksempel pakke inn ferdige strikkepakker i gavepapir i år.
- Vi har mye flotte ferdige pakker til de som ønsker å starte opp med strikking. Her er det ferdig med garn, mønstre og strikkepinner. Egentlig en fantastisk fin ting å gi bort.

Kler deg opp for alle årstider 
I tillegg til strikkeutstyr så kler Anne-Grethe og de andre i butikken kundene sine stilfullt og moteriktig opp for enhver årstid.
- Når november er så mild og god som den har vært så langt, er det kanskje litt langt unna å tenke på snø og islagte fortau, men samtidig så er det rett rundt hjørnet. Akkurat nå er det ikke så mye salg av sko med ispigger eller vinterklær, men det kommer, og vi er godt forberedt på et lite rush av kunder på utkikk etter piggsko og ull-luer, eller skinnhansker for den saks skyld. Eller hva synes du om den flotte paraplyen med mønster inni som Per bærer på. Flott ikke sant? konstaterer Anne-Grethe med et smil rundt munnen.