Tikker og går i snart 150 år

Skrevet for E. Jensen
12.12.2020 06:00

Lofotens kanskje eldste butikk befinner seg i Kabelvåg. Etter snart hundre og femti år i drift og et utall urmakerlærlinger senere er det nå femte generasjon av Arnt E. Jensen som gleder seg til julehøytiden starter.

- Her har vi hatt gullsmedforretning helt siden 1881. Da var det Arnt E. Jensen som startet opp her i Kabelvåg, etter sin utdannelse i Düsseldorf/Tyskland en av de første gullsmed- og urmakermestere i den Nordlige landsdelen, forteller femte generasjon butikkinnehaver Arvid Nilsen som er stolt av lange gode tradisjoner og status som en institusjon innen næringslivet.

Startet her 
Som første urmaker og mester i faget, etablerte Arnt E. Jensen ikke bare en urmakerbutikk, men han sørget også for å ta inn mange lærlinger(sveiner) i faget, og sørget med det for at stadig flere gull-smeder/urmakere etter hvert etablerte seg i den nordlige landsdelen.

- Det var nok han som la fundamentet for mange av de urmakerne som er i igjen i dag i nord. Svært mange gikk som lærlinger(sveiner) hos han. Nå er det jeg som står for reparasjoner, batteriskift og flikking på klokkene, en tradisjon jeg er stolt over å videreføre.

Med utvikling av armbandsur og klokker har også selve faget forandret seg betraktelig.
- Der vi reparerte og byttet deler tidligere, er det spesielt på armbandsur ikke verdt å reparere. Nå bytter vi ut selve urverket til en rimeligere pris enn reparasjon, sier Nilsen.

- Derimot foregår reparasjoner av veggur akkurat slik som før, og det har vi faktisk reparert ganske mange av de siste par/tre årene.

Lofotbestikk
I tillegg til klokker, selges også gull-og sølvvarer, samt korpus og bestikk i sølv. En spesialitet som bare er å få kjøpt i vår forretning er eget sølv-/sølvplettmønster, designet av Mona Scherffenberg - tredje gererasjon driver av forretningen, rundt 1930. Vi selges også mest sannsynlig kanskje Lofotens eldste smykke sølv-/gulltorsken og bestikkdesignet «Torskebestikket».
- Min bestemor designet dette bestikket, anheng og smykker. Det startet hun med for nitti år siden, altså i mellomkrigstiden. Varene selger vi fortsatt og er unikt for butikken vår. Skal du kjøpe Lofotbestikk, som det heter, er vi eneste utsalgssted. Det produseres for oss av TH.Marthinsens sølvvarefabrikk i Tønsberg.

Bestikket har torsken, selve symbolet på Vågan og Lofoten som motiv, og er godt kjent også utover Kabelvåg.
- Det er nok mange som finner frem Lofotbestikket når det nærmer seg julemiddag. Og mer juletradisjon på bordet her enn lutefisk og Lofotbestikk, det tror jeg en skal lete lenge etter, avslutter Nilsen.