Tips til å finne beste kredittkort i Norge

Skrevet for Leading Web Solutions A/S
01.04.2020 08:10 - OPPDATERT 01.04.2020 16:45

Tips til å finne beste kredittkort
i Norge
 

Stadig flere nordmenn bruker kredittkort som betalingsmiddel, enten i butikk eller på nettet. Her finner du en liste med 10 punkter du bør fokusere på når du skal finne Norge sitt beste kredittkort.

Det viktigste på huske på er følgende: Kortene har ulike fordeler, ofte tilknyttet utgiveren. Ta flybonuskortene som et eksempel. 

Hvis man flyr mye, enten privat eller i forbindelse med jobb så kan slike kort by på fordeler. Derimot er det ikke noe poeng å eie slike kredittkort hvis man sjeldent får benyttet de.

Denne listen viser deg hva du bør tenke over.

Velg et kort med god cashback

Cashback er et amerikansk konsept som betyr «penger tilbake». Når du handler med et kredittkort som har cashback får du automatisk tilbakeført en viss prosent av beløpet.

Det kan være 1% av kjøpesummen i butikker, eller 5% av beløpet du bruker på sko og klær.

Kortselskapenes formål med cashback er at du skal bruke mer penger enn hva du vanligvis ville gjort uten kortet. Derfor er det viktig at du begrenser forbruket og kun bruker kortet til absolutte nødvendigheter.

Hvilken kredittgrense trenger du?

Kredittgrensen fastsettes i tråd med kortholders betjeningsevne. Maksimal kredittgrense for de fleste kredittkort i Norge ligger som regel et sted mellom 100 000 og 150 000 kroner. Du kan utføre din egen test av ulike kredittkort i Norge på www.kredittkortinfo.no  eller ved å besøke Finansportalen.

Man skal som regel ha vært kunde en god stund eller ha meget høy inntekt for å få en slik kredittgrense.

De beste kredittkortene har lav rente

Renten på norske kredittkort er svært varierende. Der man på enkelte kort kan slippe unna med en rente på 16-17 prosent, så må man med andre kort ut med over 30 prosent rente. 

Forskjellene er altså betydelige, og dermed noe du må ta hensyn til når du tar en avgjørelse. Mange tenker at renten ikke har noe å si ettersom de uansett vil betale ned hele saldoen før renter begynner å påløpe. Det er ikke en tankegang som anbefales.

Sjekk kortets periode med rentefri betaling

De fleste kredittkort i Norge lar deg utsette betalingen med 45 til 50 dager før rentene begynner å løpe. 

Dette kan dog variere, men i bunn og grunn så har man ganske god tid på seg til å betale tilbake kreditten før man begynner å betale renter.

Her er det viktig å lese vilkårene som står i liten skrift i avtalen. Kortselskapene strukturerer dette ofte på en måte som gjør at den rentefrie perioden begynner på en viss dato. 

 

Dermed gjelder kun maksperioden hvis man bruker kortet dagen etter at den rentefrie perioden har startet.

Hold et øye med gebyrene
Norges beste kredittkort har enten lave, eller ingen gebyrer overhodet. Da siktes det spesielt til årsgebyr for å eie kortet. Slike gebyr ilegges ofte for bruk av flybonuskort og kan beløpe seg på flere tusen kroner hvert år.

Er reiseforsikring inkludert?

Reiseforsikring er en av de fremste årsakene til at mange bruker kredittkortet sitt. En slik forsikring er helt gratis og den inkluderes med alle norske kredittkort. 

Dette kan også være litt misvisende. Grunnen til at du får reiseforsikring er som følger: Banken plikter å kompensere deg for varer og tjenester du kjøper med kortet ved manglende levering. 

Se for deg et scenario der flyselskapet eller turoperatøren går konkurs, etter du har betalt for hele turen. I et slik tilfelle vil du kunne rette et økonomisk krav mot banken.

Grunnen til at noen kort klassifiseres som “reisekort”, er at de også tilbyr tilleggsforsikringer, blant annet for tapt bagasje og sykdom.

Slik søker du
For å søke om ulike kort har du i hovedsak 2 metoder å velge mellom.

Du kan søke direkte på bankens side, eller så kan du velge et mellomledd. Her sikter vi til portaler som spesialiserer seg på sammenligning av ulike kort.

Når du søker om kortet vil du måtte signere med BankID. Deretter må du vente på at kortet utstedes, som kan ta opptil en ukes tid.

Er det forskjell mellom Mastercard og VISA?

I prinsippet så er VISA og MasterCard å regne som to sider av samme sak – den eneste forskjellen er at det er to forskjellige selskaper. 

Den eneste forskjellen mellom de to aktørene er at VISA har litt bedre dekning på verdensbasis sammenlignet med MC. I Norge er det derimot ytterst få salgssteder som kun tillater den ene fremfor den andre.

Litt om nødkontanter og nødkort

Hvis man er på ferie utenlands og blir frastjålet kreditt- eller bankkortet sitt, så kan man søke om et nødkort hos banken sin – eller nødkontanter dersom det er akutt. 

Dette tilbys av de fleste norske banker, mot et gebyr.

Krav for å søke

I Norge er det lovbestemt at man må være minst 18 år gammel for å søke om et kredittkort. I tillegg kan det være at banken har sine egne aldersbestemmelser utover dette. 

Mange banker krever også at du har en fast inntekt/fast jobb, og at du ikke har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.