ENESTE IGJEN: Arvid Nilsen er altmuligmannen som skifter batterier i de fleste klokker, og reparere smykkene dine om du trenger det.

Vågans eneste gullsmed

Skrevet for E. Jensen gullvareforretning
26.12.2018 09:00 - OPPDATERT 04.12.2019 13:20

Skal du skifte batteri i klokka, reparere smykker eller kjøpe disse, så må du dra til Kabelvåg og E. Jensen gullvareforretning.

Der treffer du Arvid Nilsen, og 73-åringen kan hjelpe deg med det meste i denne bransjen. Han har vært «bestandig» i butikken ved torget i Kabelvåg, som ble opprettet av oldefaren i 1881.
–Dette var en av de første forretningsgårdene som ble bygget her. Oldefaren min startet butikken da den sto ferdig i 1881, sier Nilsen. Selv har han vært i butikken fra 2000, men graverte og hjalp foreldrene helt fra rundt 1960. Etter 35 år i trygdeetaten slo han seg imidlertid til ro med jobbing i butikken.

– I dag går det veldig mye i skifte av batterier på klokker. Det har tatt helt av. Vi er de eneste her i området som gjør det, og jeg skifter batterier fortløpende på timen. Jeg bruker også mye tid på verkstedet på kveldene for å ta unna reparasjoner av smykker. For på dagtid er det så travelt at jeg ikke får gjort det. Det er nemlig arbeid som krever konsentrasjon. Jeg må ha ro over meg. Jeg har anskaffet utstyr for nærmere 100.000 kroner, så jeg kan utføre de fleste reparasjoner av smykker her. Det koster å sende ting bort for å få det reparert, så utvidelse av ringer og reparasjoner, det tar jeg selv. Jeg har faktisk utvidet glatte gullringer med 10 nummer, sier 73-åringen, som egentlig skulle vært pensjonist for lenge siden.
– Men så lenge jeg har lyst til å gå på jobb, så kommer jeg til å holde liv i butikken. Den dagen det blir et ork gidder jeg ikke mer.

Vågans eneste gullvarebutikk har velfylte lokaler, og Nilsen legger ikke skjul på at det er den måneden vi går inn i nå som er en av de aller viktigste gjennom året.
– Jul er høysesong for denne bransjen. Ellers er det i forbindelse med konfirmasjoner på våren, med sølv til bunad som går. Det har jeg inne til enhver tid både av Lofoten og Nordland sitt sølv. Av dette er 80 prosent av sølvet Lofoten, sier gullvarehandleren, for han kan ikke kalle butikken gullsmed.
– Nei, jeg er ikke smed, så det må hete gullvare, slår han fast.