FARGERIK PENSEL: Et utvalg av Kjeld Langfeldts malerier vises i Svolvær Kunstforening onsdag 14. oktober. Foto: Svolvær Kunstforening/v Kjell Ove Storvik

Ridderen av Den Gyldne Palett

Skrevet av Eivind Biering Strand
07.11.2018 07:00 - OPPDATERT 07.11.2018 14:00

Svolvær-kunstner Kjeld Langfeldt (1890-1987) vies oppmerksomhet med utstilling og foredrag i Svolvær Kunstforening.

Kjeld Langfeldts malerier er godt kjent for mange i Svolvær og nå vil Vågan Historielag og Svolvær Kunstforening vie oppmerksomhet til kunstneren gjennom utstilling og foredrag onsdag 14. november. I tillegg til kunstforeningens egne Langfeldt-malerier har man fått låne private verk fra folk i området til samlingen.

HØYT SKATTET LOKALT
– Vi skal vise om lag 15 verk, som utgjør et representativt utvalg av hans karakteristiske pensel og motivene han var glad i å framstille, forteller leder i Vågan Historielag, Anders Holmen.
Kjeld Langfeldt var opprinnelig ingeniør av yrke og fungerte som leder i det som tidligere het Svolvær Lysverk. Samtidig produserte han en betydelig mengde malerier og er høyt skattet i Svolvær, forteller Holmen. Han har også bidratt til en rekke utstillinger andre steder i landet.
– Mange er glade i hans fargerike bilder, som han malte med bred pensel. For folk i svolvær er han en avholdt kunstner, på lik linje med Ole Juul og Halvdan Hauge.

NATURALISTISK: Langfeldts stil med sterke farger og bred pensel er lett gjenkjennelig og høyt skattet lokalt.

BIDRO MYE TIL KUNSTMILJØET
Etter at han flyttet til Svolvær i 1927 inviterte han årlig malere til å tilbringe vinteren der oppe og fikk korrektur av dem. Han var primus motor for opprettelsen av Kunstnerhuset i Svolvær i 1952 og dets første intendant, i følge Norsk Kunstnerleksikon. I 1954 fikk han utmerkelsen “Ridder av Den Gyldne Palett”.
– Han var en ekte søring, opprinnelig fra Mandal og jeg husker fortsatt hans klingende sørlandsdialekt. Han spilte en stor rolle med å dra i gang kunstmiljøet i Svolvær, som etter hvert tiltrakk seg kunstnere fra både Norge og andre land, sier Holmen.

LANGFELDT SOM PERSON
Under tilstelningen i Svolvær Kunstforening vil daglig leder i SKINN (Se kunst i Nord-Norge), Eva Skotnes Vikjord holde et kunsthistorisk foredrag om Kjeld Langfeldt.
– Vi har også invitert noen i lokalmiljøet til å fortelle litt om hvordan Langfeldt var som person, sier Holmen.
Tilstelningen åpner onsdag 14. November 18.30 og foredraget starter 19.30.
– Vi vil lage en uformell ramme og oppfordrer folk til å komme tidlig og se på bildene og få seg noen forfriskninger, sier leder i Vågan Historielag, Anders Holmen

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.