I dag åpnet den nye skolen i Kabelvåg dørene for alle elevene. Rikke og Lotte Konopka hadde verken sett skolen eller møtt de andre klassekameratene tidligere. Foto: Evelyn Pecori

Bli med Rikke (6) og Lotte (6) på den nye skolen

Det er stor spenning knyttet til første skoledag, spesielt når hele skolen er flunkende ny. Da er det godt å få ha med seg flokken sin inn i klasserommet.

Kabelvåg skole, sent torsdag morgen, står små og store spredt og tripper nedenfor skoletrappa. Lærerne vifter med flagg og både rektor, ordfører og kommunalsjef står klare til å si store ord. Dette er første dag av ti års skolegang, sier ordføreren.

TI ÅR!? gisper et av barna som venter.

Kan du huske sist du gjorde noe helt nytt for første gang? Noe der du absolutt ikke ante hva du skulle forvente i forkant? Det er ikke så ofte for de fleste av oss, men akkurat i dag kjente nok mange sverm av sommerfugler i magen da de stod og pussa tenner eller fikk håret gredd.

LES OGSÅ: Røde kors har rekordmange oppdrag, mangler frivillige

EN HELT NY HVERDAG, PÅ HELT NYTT STED
To av disse er Rikke og Lotte Konopka. De er seks år gamle, og i dag hadde søstrene sin aller første dag på skolen.

– Vi har aldri sett den før. Bare fra utsiden av gjerdet, sier Rikke.

– Ja, de holdt på å bygge der, så vi kunne ikke gå inn, legger Lotte til.  

– Også kjenner vi nesten ingen, for vi gikk i barnehage i Svolvær.– Hvem vil ha skolebrus!? spør pappa Bjørn Konopka, etter å ha fylt vann i døtrenes flasker. Foto: Evelyn Pecori

Mamma Lise Andreasen og pappa Bjørn Konopka har fletta hår og lagd matpakke ved kjøkkenøya. Lotte ønsket seg samme frisyre som storesøster Synne. Hun begynte i tredjeklasse i dag.

Søstrene forteller at de allerede har lært seg å både svømme og lese:
– I barnehagen kom vi oss helt til Å. Begynte først med A, så B og C og D og så videre, sier Lotte.

– Vi bruker å lese på alt. Melkepakken. Skilt. Alt vi ser, sier Rikke.

[annonse]
– Vi kan også svømme. Det har vi lært oss i bassenget, og litt hjemme hos bestemor og bestefar. Det som er så dumt er at det er ingen plasser der vi kan stå med beina. Heldigvis har vi baderinger og en badehai.

– Sånt har de nok ikke i bassenget i Henningsvær da.

Duskene som skal henge på sekken fungerer også godt til ballspill. Foto: Evelyn Pecori

De har funnet frem hver sin figur til å feste på de oransje skolesekkene som deles ut på skoletrappa, og kledt på seg nye klær fra bestemor.


PIRATENE PÅ SJØRØVERSKUTA

– Hei, det er jeg som er rektor ved skolen, sier Fredrik Solem Aagaard-Nilsen, med høy røst.

Kommunalsjef Veslemøy Drangevåg, ordfører Frank Johnsen, rektor Fredrik Solem Aagaard-Nilsen og fadderelevene i femteklasse. Foto: Evelyn Pecori

– En rektor er på en måte det samme som Kaptein Sabeltann er på ei sjørøverskute. Kapteinen. Og med meg har jeg masse pirater, sier han, og peker bort på lærerne som vifter med flagg.

Noen av barna gjemmer seg litt bak pappas bein, andre står på tå for å få best mulig utsikt.

– Og dere er småpiratene som skal være med oss. Nå roper vi opp en etter en, så kommer dere opp og hilser på klasseforstanderen, på meg, og til slutt får dere en ryggsekk.

Piratene på sjørøverskuta til rektor Fredrik. Foto: Evelyn Pecori

En etter en ropes de opp. En high five til rektor, en fistbump til læreren, og opp på trappa sammen med resten av klassen. Noen løper frem og smetter på seg skolesekken på et blunk. Andre subber forsiktig, med mamma eller pappa like ved. Det er helt stille mellom navnene som ropes opp, bortsett fra snufsingen fra rørte foreldre. 

Lotte spretter frem når hun blir ropt opp. Foto: Evelyn Pecori

Foto: Evelyn Pecori

BLE KJENT MED ALLE DE NYE
Inne på skolen lukter det nyoppusset. Det er høyt under taket, og fargerike vegger møter alle de nye elevene og foreldrene. Garderoben er ikke helt klar enda, så ytterklærne blir lagt langs veggene. Helt innerst i gangen er døra inn til klasse 1B, som Frode Haugen er klasseforstander i.

– Det var fint og litt rart å se de andre vi skal gå i klasse med, sier Lotte når skoledagen er over.

– Da vi kom inn i klasserommet skulle vi stå bakom stolene, også skulle vi alle si god morgen til Frode. Det gjorde vi ikke i barnehagen, sier Rikke.

Foreldrene var like spente som barna på hva som ville møte de innenfor skoleporten. Foto: Evelyn Pecori

Rikke skal frem til tavla og finne navnet sitt. Foto: Evelyn Pecori

– Så satt vi på plassene, og det var bilder der det stod navnet vårt under, så skulle vi trykke på de, og så falt vi bakover eller snurra rundt på skjermen. Så satt vi atmed han Frode, og han spurte noen spørsmål også skulle vi svare, forteller Rikke.

Foreldrene fikk lov til å være med inn en stund, imens barna gikk frem til tavla og fortalte litt om seg selv. Elevene satt mer eller mindre stille i en halvsirkel på gulvet og fulgte med.– Dere, nå skal jeg si dere en hemmelighet imens foreldrene holder seg for ørene, sier Frode til elevene. Foto: Evelyn Pecori

Innimellom turnet et og annet barn inn i sirkelen, som ble tettere og tettere for hvert minutt.

– Frode sa at han trodde at jeg var veldig glad i å gå på tur, og kjøre slalom, sier Rikke.

– Og at jeg likte å seile og kjøre båt med påhengsmotor, sier Lotte.

Frode lovte at elevene aldri igjen skulle sitte i ro så lenge, og minnet dem om at de hadde en liten hemmelighet på lur.

SKREMTE VEKK FORELDRENE
Ja, ok, de klarte litt til. De siste elevene kom frem og fortalte om fotball, turning, sang, tegning og perling. Så samlet Frode gjengen tett i tett og hviska noe lavt.

– Hemmeligheten var at vi skulle skremme bort alle foreldrene, forteller Rikke.

Med et stort BØØØ sendte de foreldrene ut av klasserommet.– Er dere klare? En, to, tre, BØ! Foto: Evelyn Pecori

– Så sang vi Hode, skulder, kne og tå, sier Lotte.

Alle er med på Hode, skulder, kne og tå i superfart. Foto: Evelyn Pecori

Det ble ingen lekser i dag, men vi fikk en navnestein og et brev, sier søskenparet.

– Nå skal vi på SFO, og så skal bestemor hente oss og Synne, forteller de.

– Og etterpå skal vi spise softis.

Fra klasserommet ser man rett ut på de store elevene sin skolegård. Foto: Evelyn Pecori