Rikspolitikere på besøk

Skrevet av Morten Moe
26.02.2020 07:00 - OPPDATERT 26.02.2020 14:02

LEDER: De siste dagene har vi hatt flere av våre stortingspolitikere på besøk her i Vågan. Både fiskeriminister og næringsminister har vært her, og det har øst godord fra både den ene og den andre. Det kan se ut som om valgkampen allerede har startet, for det er ikke måte på hvor flinke vi er her oppe. Det er nesten så vi rødmer når den ene positive uttalelsen overgår den neste.

Vi skulle nesten ønske at vi hadde hatt hele Stortinget på besøk her gjennom året.

For én ting er hva de sier. En helt annen ting er hva de gjør.

Av og til kan det være lett å glemme at vi bor så langt nord som vi gjør. Vi har Golfstrømmen som suser forbi og etterlater varme som gjør at det i det hele tatt er beboelig her oppe. Det er i hvert fall ikke norske rikspolitikeres skyld. 

De overøser oss med skatter og avgifter, og mange av disse rammer ekstra hardt i grisgrendte strøk. Og sammenlignet med de større byene på Øst-, Sør- og Vestlandet er dessverre selv Tromsø og Bodø forholdsvis grisgrendt. I hvert fall når man ser på trafikkgrunnlag for Widerøe. Nå kutter de avgangene fra og til Evenes og Andøy, som ikke inngår i FOT-grunnlaget. Det er et mer alvorlig sår i rutestrukturen enn de to avgangene fra Helle som forsvinner om en drøy måned.

Nå skriker selvsagt Widerøe for sin syke mor. Det er naturlig. Men norske politikere kan ikke vri seg fra at jakten på skattekroner har gitt flyselskapet vanskelige veivalg. Når flyseteavgift og økt moms kommer på rekke og rad sammen med økte driftsoffpriser, sier det seg selv at man ikke kan opprettholde ruter som ikke er økonomisk lønnsomme.

Hva hadde folk på Blindern i Oslo sagt om sporveisselskapet la ned trikken opp dit fordi man hadde lagt på en seteavgift på billetten. Det vil vi aldri få vite, for det kommer aldri til å skje.

Men det er noe med oss nordmenn, vi finner oss stort sett i alt myndighetene finner på. I Frankrike tar de på seg gule vester og går ut i gatene og brenner et eller annet.

Her hjemme tar vi på oss nisselua.