ORGEL-AKSJONISTENE: Fra venstre Knut Kirkesæther, Terje Brun og John Berg brenner for å få inn penger til et nytt orgel i Svolvær Kirke,

Samler inn til nytt orgel

Skrevet av Morten Moe
07.03.2019 18:00 - OPPDATERT 08.03.2019 07:02

Det 116 år gamle orgelet i Svolvær kirke sluttet i fungere i 2017. − Nå må vi få på plass penger til et nytt, sier orgel-entusiastene Terje Brun, John Berg og Knut Kirkesæther.

Kirkesæther sitter sammen med leder i menighetsrådet og fellesrådet, John Berg, kantor John Brun og kirkeverge Siri Esperø i en gruppe som nå tar tak i dette. I tillegg er komponist, musiker, konsertorganist og musikkonservatorieprofessor Bjørn Andor Drage med som ekstern konsulent.

Foto: Morten MoeDYRT Å REPARERE
− Bakgrunnen er at vi har en serviceavtale med et svensk selskap som heter Grönlunds Orgelbyggeri. De kom hit og skulle ta service på det eksisterende orgelet for to år siden. Orgelet har vært skadet lenge, og har trengt stor luftfuktighet for å fungere. Det de  oppdaget da, var at det kommet mugg i orgelet etter å ha hatt det så fuktig over lang tid. Da fikk vi beskjed om å stenge av luftfukteren, og da "konket" orgelet med en gang når treverket trakk seg sammen, sier Brun.

− Vi må huske på at dette er et orgel som i 1934 ble kjøpt brukt fra Fagerborg kirke. Vi fikk Grönlunds til å lage et overslag over hva det ville koste å reparere orgelet, og det første anslaget  var på en og en halv million. Så ballet  det på seg etter det, og det viste seg at det kanskje ikke var bare det som var problemet. Til syvende å sist vil det være like dyrt å reparere det som å kjøpe nytt instrument, sier Brun.

5-10 MILLIONER
Og det er ikke småpenger de har satt seg fore å få inn. Det står allerede drøyt 400.000 kroner på en orgel.konto, men det mangler ennå mye.
− Ett nytt orgel av den kvaliteten vi ønsker koster et sted mellom fem og ti millioner kroner. Kanskje  nærmere fem enn ti, skyter Knut Kirkesæther inn. Han er hentet inn som konsulent på lyd, etter mange års erfaring med innkjøp av flygel til LINK, som han driver.

Ikke noe tvil om at luftfuktigheten måtte tas vare på. Her fra toalettet i kirken.Foto: Morten Moe− Vi har aldri hatt et skikkelig orgel i Vågan. Det vi har er smått, uegnet, slitt og gammeldags. Og her har vi en fantastisk konsertkirke, så nå har kommunen for første gang en sjanse til å skaffe seg et orgel for fremtiden som ikke er en minimumsløsning, men som kan stå i generasjoner og virkelig bidra til kulturlivet her i kommunen. Da vil det være synd å bygge noe som er ok, men ikke så fryktelig artig.  Så en million eller to på toppen, så ville vi kunne bygget et konsertintrument for  framtiden, som for alltid vil være attraktivt for kirkemusikere, sier Kirkesæther.

− Trenger dere virkelig et instrument til flere millioner?
Spørsmålet trigger de tre, det er tydelig at dette er noe de er opptatt av.
− Trenger vi idrettshaller til 15 millioner, eller kulturhus til flere titalls milloner? spør de retorisk.
− På en vanlig søndag, så fyller vi ikke kirken, det er helt klart. Men det er en trend i hele Europa. Men man kjøper ikke et slikt orgel bare for å bruke under gudstjenester. Det vi ønsker er å få  et instrument som kan brukes i mange andre sammenhenger også. Vi har en  kirke med en fantastisk akustikk, det er kjempemoro å opptre som musiker der, sier de tre. 

Slik så det ut da orgelet ble montert i 1934.HOLDER I HUNDREVIS AV ÅR
− Hvordan er et pipeorgel anno 2019 bygget opp?

− I prinsippet  er det bygget opp slik de bygget orgel fra 1400-tallet til 1850. Helt mekanisk, fra man  trykker på tangentene, så går det tynne treslisser gjennom hele  orgelet til de åpner en ventil og slipper luft inn i  pipen. Det har  fungert i hundrevis av år. Det finnes orgel fra 1700-tallet  som ikke er rørt og enda fungerer. Det er en klassisk konstruksjon som kan stå i flere hundre år, sier Kirkesæther.

− På Hunstad utenfor Bodø har de på den andre siden bygget et orgel som også har en elektronisk del, som øker bruksmuligheten. Du sitter der med et brett og kan styre orgelet. Skifte klanger og bruke pipene på andre måter. 

− En av fordelene her i Svolvær er at vi har omtrent ubegrenset med plass. Det gjør det lettere å montere et orgel når man ikke trenger å ta hensyn til det.

EGENKAPITAL
− Vi må stille en egenkapital for å få kommunen med på laget. Men vi håper at dette kan være attraktivt å være med på for både forretninger og private. Hotellene for eksempel kan få en ny arena å arrangere konserter på, slik de gjør i Tromsø med sine midnattskonserter. Et godt orgel tiltrekker seg dyktige kirkemusikere, som igjen gjør mye mer i en kommune enn å være bare orgelpianist, sier Kirkesæther.

Nå håper de tre på god respons, og at det etter hvert kan bestilles nytt orgel.
− Det er i utgangspunktet rundt ett års leveringstid på et slikt orgel, og et par måneders monteringstid. Så her er det bare å få fortgang på innsamlingen, sier de tre.

De som ønsker å bidra til aksjonen kan sette inn penger på konto nummer 1503.47.83834.

Foto: Morten Moe

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.