Fra sitt passelig ryddige kontor skal Håkon Brun nå fullføre bokprosjektet om Kabelvåg idrettslag. Foto: Mari Rokkan

Samler KILs historie mellom to permer

Skrevet av Mari Rokkan
09.04.2019 16:00 - OPPDATERT 09.04.2019 22:02

Lokalhistoriker Håkon Brun er redaktør for boken som skal lanseres i forbindelse med idrettslagets 125-årsjubileum.

For noen år siden satte styret i KIL ned en gruppe som skulle jobbe mot en realisering av et bokprosjekt i anledning jubileet, og dermed samle idrettslagets historie mellom to permer for første gang. Redaktøren er ingen ringere enn Håkon Brun, som står bak utallige utgivelser med fokus på Vågans historie.

– Boken blir over samme lest som Svolvær idrettslags bok, som kom for noen år siden, forteller han. 

– Hvordan har arbeidet med å trekke de historiske linjene gått?

– Vi mangler noen protokoller, men stort sett går det greit å finne informasjon. Det verste er kanskje at vi mangler bilder fra enkelte idretter. Særlig eldre bilder av skigruppen. Om noen der ute skulle ha noen gamle bilder liggende, så vil vi svært gjerne høre om det. Også bilder fra andre idrettsgrener, oppfordrer Brun.

UENIGHET OG NY HEIS
På tross av at redaktøren har fordypet seg i lokalhistorien i flere tiår, dukker det nå opp historier som selv ikke han har hørt tidligere.

– Det er mye vi ikke har visst om, kanskje særlig når det kommer til konflikter innad i laget. Eksempelvis brøt turngruppen ut av idrettslaget på 30-tallet og dannet en egen turngruppe grunnet stor uenighet, og det tok hele åtte år før de kom tilbake til laget igjen, forteller han.

– Hvilke historier synes du det har vært særlig spennende å få et innblikk i?

– Mange vet kanskje ikke at alpinklubben i Svolvær ga Kabelvåg idrettslag en brukt skiheis når de selv skulle få en ny, i 1972. Denne monterte idrettslaget på aksla bak skihytta, og var i drift i noen år før den takket for seg. Man fikk til og med rekviret redningshelikopteret for å få fraktet heisen innover marka, noen som nok ikke ville blitt gjort i dag, forteller Brun og legger til at rester av denne heisen kan sees i marka den dag i dag.

Selve 125-årsjubileet vil markeres 3. desember, men boken om idrettslagets historie vil være i salg framånedskiftet oktober/november.

– Vi er tilsyneltende i rute, mye er allerede skrevet, så jeg har troen på at vi når deadlinene, avslutter Brun med et smil.

ET GODT BILDE
Også leder av KIL, Øyvind Løvdal, har stor tro på bokprosjektet. 
– Initiativet til å lage en Jubileumsbok kom fra styret i KIL, før jeg ble valgt som leder. Uansett er det naturlig at vi som Lofotens største og kanskje eldste idrettslag lager oss en bok som samler vår historie, sier leder Øyvind Løvdal, som mener boken vil vise 125 år med mange sportslige aktiviteter, stort engasjement, flotte prestasjoner og være et godt «bilde» på hva KIL har betydd for Kabelvågs innbyggere i disse årene.

– Historien inneholder både samhold og splid, seier og tap, glede og sorg, hos oss som hos de fleste andre idrettslag, dette har vi nå fått satt sammen i en bok, som jeg gleder meg stort til å få sett og lest i. Jeg har også en bestemt mening om at boken kommer til å bli tatt godt i mot av alle verdens Kabelvågværinger, legger han til.

Løvdal er også svært fornøyd med redaktøren for boken.

– Det at vi har fått en erfaren bok-lager og den personen i Vågan som kan mest om vår historie til å lede dette prosjektet, er jeg utrolig fornøyd med. Håkon Brun gjør en fantastisk jobb med å formidle lokalhistorie, nå er det KIL sin historie som skal formidles, og denne jobben er i de beste hender, avslutter han. 

 

Klikk på linken under for å få en smakebit fra den nye boka. Her kan du leser om hvordan det gikk til at hytta Ravnkloa ble reist - forfattet av Jon Martin Bye:  

Les også:

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.