Codstock 2019. Foto: Trine Sivertsen

Satser ekstra på norske artister i jubileumsåret

Skrevet av Trine Sivertsen
06.01.2020 17:00 - OPPDATERT 07.01.2020 07:02

Du trodde kanskje vi var ferdige med jubileer etter 2019? Du tok feil. Til pinsen går Codstocks 20 års-jubileum av stabelen - dette er de fire første artistene vi kan glede oss til.

Etter fjorårets festival skrev jeg at det var noe ambivalent med at årets festival er over. Jeg entret som Codstock-jomfru, og uten skam lot jeg blues-uskylden bli tatt, og sjangeren festet seg godt i hjerterota. Undertegnede avslører ikke akkurat noen hemmelighet ved å fortelle at datoen for jubileet har vært lagret i kalenderen siden 2019.

I år skriver arrangørene at festivalen vil satse litt ekstra på norske bluesartister. De vil med dette servere oss noen av legendene innenfor bluesen krydret med noe av det nye som rører seg innen norsk blues-orientert musikk. Det vil også bli god gammel rock'n roll og storbandmusikk med en hyllest til noen som alle kjenner.

REIDAR LARSEN (NORGE)
Larsen regnes som en av bærebjelkene og veteranene i norsk blues, og har lagt bak seg utallige opptredener på både klubber og festivaler i inn- og utland siden han for første gang stod på scenen i Atlantic Hall i Stavanger på ungdomsfest i 1970. 

15 plateutgivelser, en Spellemannpris, tre gullplater, plateutgivelser med band som Stavangerensemblet og Smalhans og videre rundt 100 større og mindre bidrag på andre band og artisters utgivelser, samarbeid med «alle» i nærheten av norsk blues og roots har alt blitt en del av erfaringsbagasjen.

På det meste har Larsen hatt om lag 120 opptredener per år, men han er nå nede i et mer moderat tempo med «bare» 75. I 2020 fyller Reidar 65 i tillegg til han han feirer 50 år som artist - ganske passende å feire dette i Codstocks eget jubileumsår.

BJØRN BERGE (NORGE) (SOLO KONSERT)
Bjørn Berge har nesten 20 år bak seg som artist. Han har gjort utallige plateinnnspillinger, mottatt to Spellemannpriser for sine utgivelser, og har de 15 siste årene reist på gitar-/jazz-/blues- rockefestivaler og klubber omkring i store deler av verden de siste 15 årene, både i Belgia, Canada, Danmark, England, Frankrike, Nederland, Russland, Sveits, Tyskland, Ukraina og USA, for å nevne noen.

Han har etablert seg som en ettertraktet artist og gitarist, og berømmes for sin unike energi. Han opptrer stort sett alene på scenen, da det gir han muligheten for egne tolkninger og improvisering i live-sammenhenger.

Han befinner seg stort sett i blues-/ folk- og jazz-segmentet, men kombinerer gjerne inn både rock og funk. Det er for det meste hans eget materiale, men også egne tolkninger av låter fra blant annet Red Hot Chili Peppers, John Butler Trio, Joni Mitchell og Motorhead for å nevne noen.

Bjørn planlegger et nytt soloalbum som etter planen slippes like før Codstock 2020.

− Vi gleder oss til gjenhør med en populær artist som endelig er tilbake med sitt legendariske soloshow, skriver arrangørene. 

BACKPORCH REPUBLIC (NORGE)
I følge arrangørene er dette en publikumsfavoritt. Undertegnede gnir seg allerede i forventning. Vidar Busk, Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm har, ved flere anledninger, spilt seg fra New Orleans, på kryss og tvers gjennom Mississippi, og til Memphis. Musikken er naturlig nok derfor dypt forankret i sørstatenes bluestradisjoner, ispedd Memphis rock'n roll og New Orleans R&B.

Vidar Busk dro til USA som 15 åring for å spille med den amerikanske artisten Rock Bottom. Her utviklet han en enorm teknikk og rutine som livemusiker. Han har bevist at man ikke trenger være født i USA for å spille blues i verdensklasse.

Daniel Eriksen er en av landets hardest arbeidende bluesartister. Han har turnert flere kontinenter med sin Mississippi-og New Orleans-inspirerte blues, og med det opparbeidet seg et rykte som en fremragende slidegitarist som alltid leverer forrykende show.

Stig Sjøstrøm er et fyrverkeri av en perkusjonist og trommeslager, som tilfører både «trøkk», eleganse og dampende rytmer.

− Codstock lover en reise i bluesmusikken som du aldri vil glemme, skriver de. Undertegnede håper hun er klar for dette.

TORA (NORGE)
Så langt er det kanskje TORA undertegnede gleder seg aller mest til. Den 25 år gamle gitaristen og vokalisten Tora Dahle Aagård er frontfigur i den bluesinspirerte pop-rockebandet. 

Hun omtales som en kommende stjerne med et fyrverkeri av et band, og har spilt blant annet på Øyafestivalen, Blues in Hell, Storåsfestivalen og på Herr Nilsen i Oslo. 

I februar 2019 slapp hun sitt debutalbum etter å ha gitt ut to EP-utgivelser. Dagbladet omtalte debuten som en «lovende debut fra ny, kvinnelig gitarhelt». Deres neste album kommer i løpet av våren 2020.

Vet ikke med dere, men jeg ser allerede fram til et av årets vakreste eventyr. Det kommer kanskje til å måtte bøtes på i en hes stemme og manglende nattesøvn også i år, men det er en liten pris å betale.