Selvtester bør ikke utsettes for frost

Minusgrader kan føre til at selvtester for Covid-19 ikke fungerer. Produktene bør derfor ikke oppbevares utendørs.

Salget av hurtigtester har tredoblet seg den siste måneden, i takt med økte smittetall over hele landet. Det viser tall fra Apotek 1, som oppfordrer til riktig oppbevaring nå som gradestokken kryper nedover.

– Selvtestene tåler ikke minusgrader. På pakningen står det at laveste temperatur produktet tåler er to grader, og dette kommer av at ulike komponenter i testen ikke tåler frost, sier Maren Hoff, farmasøyt i Apotek 1.

Kunder i apotek oppfordres til å lese pakningsvedlegget nøye, men det er trolig få som har fått med seg at selvtestene bare tåler mellom 2-30 grader. Apotek 1 anbefaler derfor at kundene frakter selvtestene godt pakket inn dersom de skal være ute, slik at selvtestene ikke blir utsatt for kulde på vei hjem fra apoteket.

IKKE LEVERING I POSTKASSE
Bestilling av selvtester på nett har også økt den siste tiden, men det er ikke lenger mulig å få levert testene i postkassen på grunn av kuldegradene. Andre leveringsalternativer som hjemlevering på døren eller til hentested vil fortsatt være mulig.

– Dersom selvtestene blir utsatt for minusgrader over tid, vil dette kunne påvirke produktet, sier Hoff.

Selvtester som blir utsatt for lavere temperatur enn 2 grader over tid bør ikke brukes.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.