Maren Eek Bistrup og Sjur Hauge. Foto: Trine Sivertsen

Skredkveld med fokus på skikultur

Skrevet av Trine Sivertsen
18.11.2019 21:00 - OPPDATERT 19.11.2019 11:24

Fredag er det er duket for skredkveld for tredje år på rad i regi av Northern Alpine Guides. På programmet er det mye spennende, og du kan både gjøre gode kjøp av friluftsutstyr før du får faglig påfyll med skredforedrag.

Det har vært svært populært med bruktmarkedet på arrangementet tidligere, og alt av friluftsutstyr oppfordrer arrangørene til å ta kontakt om for å gi bort eller selge. Det være surfe-, klatre-, ski- eller turutstyr. Ta kontakt på [email protected] eller ring Sjur på 93433732 så finner de en plass til deg.
 
− Det blir mulighet for å gjøre noen gode kupp. Først og fremst er vi interessert i at utstyret får et videre liv, heller enn å tjene penger på det, forteller Sjur Hauge.
 
− Gjenbruk er viktig, legger Maren Eek Bistrup til.
 
FAGLIG PÅFYLL
Klokken 19.30 skal Sjur og Seth Hobby fra Northern Alpine Guides holde foredrag om skred og ferdsel i fjellet på vinterstid, for å forberede oss på sesongen som er tidlig i gang i år.
 
− Det blir en fin kickstart på sesongen, og nå er vi så heldige å allerede ha fått snø - og er det snø er det skredfare, så man må tenke på dette allerede nå, forteller Hauge.
 
Han forteller at de har hatt ulike tilnærminger og temaer på de to tidligere skredkveldene. De ønsker at det skal være interessant å komme hvert år, men i skredsammenheng må det til litt repetering før vinteren og sesongen.
 
− Forhåoentligvis drar folk hjem med en tanke om at de har lært noe nytt og har et ønske om å bli enda litt flinkere. Det er komplekst å vurdere skred, og også ekspertene tar feil. For å vurdere trygge heng og turer krever det en del kunnskap, forteller Hauge.
 
I lys av den dramatiske hendelsen hvor den erfarne fjellmannen - styrelederen i Vesterålen Turlag - Trond Løkke, ble tatt av et skred og lå begravet i nesten 1,5 time, er det kanskje en ekstra påminnelse om å tenke over at uhellet kan skje også med de mest erfarne.
 
SKAL SNAKKE OM SKIKULTUREN I LOFOTEN
Temaet for årets skredkveld er «kultur», og da med tanke på skikulturen i Lofoten.
 
− Det handler om oss som et skimiljø. Hva slags holdninger og kunnskap vi har og forberedelser og tiltak vi gjør. Vi opplever at det fort utvikler seg normer og vaner i skimiljøet som hvis de ikke blir ettergått og evaluert kan bli dårlige vaner, sier Hauge.
 
− Vi ser at det er stor aktivitet i fjellene, noe som er veldig bra. Mange har barn og familier, og man er ute når man har tid, men det er ikke alltid gitt at det passer overens med når det er mest egnet. Mange har også sine faste turer på Småtindan, Tuva, Blåtinden, og det er veldig fort at man blir veldig familiær med de områdene, og de kan bli definert som trygge, fordi man har vært der så mange ganger, sier han.

− Når man er mye på tur kan man fort bli litt uoppmerksom. Det er som å kjøre bil - du er veldig forsiktig når du har et ferskt sertifikat i hånda, men så blir du litt varm i trøya og blir litt dårligere på å blinke ut av rundkjøringa. Det skjer med ferdselsteknikker på fjellet også, hvor man stopper og ikke, hvor mye man planlegger tur - det flyter litt ut. Det må man huke tak i og gjøre folk oppmerksomme på, sier Hauge.
 
TAR SAMFUNNSANSVAR
− Det er noe man ser er viktig å sette fokus på, for den menneskelige faktoren er ofte problemet når det går et skred. Man har ingen å miste her lokalt, og det er en voksende trend å gå på topptur, så man skal gå forsiktig frem, man har ansvar ovenfor hverandre, og skal også tørre å spørre hverandre om man har planlagt godt nok og pakket nødvendig utstyr, ikke bare sitte i baksetet, legger Bistrup til.
 
− Det går helt fint om du er på ski bare én gang i året. Du må ikke være et ihugga skimenneske for at dette skal være interessant. Det vil være noe for alle i foredraget. Og hvis man skal utvikle seg må man være med folk som er bedre enn deg, sier Hauge.

− Vi tar også vårt samfunnsansvar og bidrar med vår kompetanse. Om man vurderer å ta et skredkurs, så er det ikke noe å tenke på. Da bør du ta et skredkurs hvis du skal i fjellet. En av premiene i loddtrekningen er også et gratis skredkurs, sier Bistrup, som legger til at skredkursene selges på 10% avslag denne kvelden. I tillegg arrangerer de workshops for nivå 1 og 2 for å repetere og trene på det man trenger. Dette kan man finne informasjon om på hjemmesidene deres.

FOKUS PÅ MILJØET
Inntektene som kommer fra arrangementet går til Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Odd Arne Sandberg kommer også til å si noen år på vegne av Folkeaksjonen under kveldens arrangement.
 
− Spesielt nå med Trænarevet og de truslene som ligger rundt oss trenger Folkeaksjonen den oppslutningen de kan få, og den støtten de kan få økonomisk. Det er en hjertesak for oss, også er det veldig hyggelig å samle folk så vi kan feire havet og den kalde fine tida, forteller Bistrup.

Nytt i år er at «Protect Our Winters» kommer ved styreleder Brita Staal til å stille med en stand på årets arrangement. De er en klimaorganisasjon av og for friluftsmiljøet i Norge, som ønsker å inspirere til en grønnere livsstil, for hvite vintre.
 
− Hvis noen ønsker å donere utstyr til dem på forhånd for at de skal selge det kan man gjøre det. Brita kommer også til å holde en appell og forklare hvordan de jobber politisk for de som lurer på det, sier Bistrup. Utstyr man ønsker å donere til «Protect Our Winters» kan man kontakte Brita direkte på tlf 938 42 353.

FEST OG STOR SJANSE FOR PREMIE
Det blir både pizzasalg og filmvisning, og for å runde av festen er det DJ Late Mama som spiller «fete beats» utover kvelden, og arrangørene håper mange kommer til Arbeidern også utover kvelden selv om de ikke har mulighet til å høre foredraget.
 
Flere lokale aktører har bidratt med flotte premier til lotteriet i år. Loddene koster 25 kroner per stykk, og siden arrangementet er gratis håper de at folk kjøper mange lodd.
− Vi har mange fete premier i år, så statistisk sett har man en veldig god sjangse til å vinne, smiler Bistrup. Hun understreker en stor takknemlighet til alle bidragene.

På listen over premier finner du følgende:
- 2 retter middag hos Lofoten Ski Lodge på Nyvågar
- Skredkurs for 1 pers. med Northern Alpine Guides 2020
- Klær fra Patagonia
- Skistropper fra Voile - Northern Alpine Guides
- Resirk. pynt fra Galleri Rundt og Rundt i Kabelvåg
- Et kunstverk fra Rune Fauske // Solsoldat
- 2 stk Årskort fra Galleri Lille Kabelvåg ( 4 kort totalt !! )
- 2 stk badstuefrokost hos Lofoten Ski Lodge på Nyvågar
- Lutefisk fra L. Berg sønner
- Lys fra Lysstøperiet i Henningsvær
- Surfekurs for 2 stk med Unstad Arctic Surf (verdi 3790kr)
- Gavekort på 500kr på Børsen Spiseri
- Rokkeringkurs med HoRokkeringdama for 1 pers
- Kajakktur med Lofoten Aktiv for 1 pers
- Goodiebag fra Lofoten Seaweed
- 2 stk Torske Tua av kunstner Inger Anne Nyaas
- Surfekurs med Lofoten Surfsenter for 1 pers
- Produkt fra Skandinaviske Høyfjellsutstyr i Svolvær
- Kokebøker og Folkeaksjonen genser, t-shirts + capser
- 1 Pizza fra Æ elska Pizza
- Glasskunst fra glassblåserne på Engelskamnnsbrygga
- T-shirts og capser
- Keramikk fra kunstner Cecilie Håland på Engelskmannsbrygga