Foto: Morten Moe

Slik er de nye lokale smitteverntiltakene

Skrevet av Morten Moe
04.01.2021 10:00 - OPPDATERT 04.01.2021 18:02

Regjeringen offentliggjorde på kvelden søndag en rekke nye smitteverntiltak for de kommende to ukene. Bakgrunnen er at smittetallene har økt mye over store deler av landet gjennom julehøytiden.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul har sendt ut 4en pressemelding, der han oppsummerer de lokale tiltakene. Blant annet er det rødt nivå på ungdomsskoler og videregående, maksimalt fem kan samles på private sammenkomster og det er full skjenkestopp.

Regler:
- Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, blir utsatt til etter 18. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter. Det presiseres at regelen gjelder uavhengig av antall personer som eventuelt skulle deltatt på aktiviteten.
- Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes.
- Alle ungdomsskoler, inkludert Austvågøy videregående, går over til rødt nivå. Dette innebærer ikke stengning, men strengere smitteverntiltak, mindre blanding av kohorter, ikke bytte av klasserom o.l.
- Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.

Anbefalinger:
- Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk. Det er unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand.
- Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
- Alle private virksomheter anbefales å ha hjemmekontor for alle ansatte som har mulighet til dette.
- Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll.
- Idrett:  Utendørs aktiviteter kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand. Toppidretten og kulturutøvere som har et særskilt unntak med egen regulering, omfattes ikke.