Thea Marie Kvam (t.v.) informerer Inge Bergan og Anne-Marie Bergan om dagens kakeutvalg. Sistnevnte er faktisk født i huset som i dag er Tante Kaias Kaffehus, hvor hun bodde til hun var fire år. Foto: Mari Rokkan

Sommeråpent hos Tante Kaia

Skrevet av Mari Rokkan
04.07.2019 17:00 - OPPDATERT 04.07.2019 22:01

Tante Kaias kaffehus i Storvågan har utvidede åpningstider i hele juli. - Vi håper mange vil komme hit, nyte atmosfæren og se hvor fint huset er blitt, sier sommervert Thea Marie Kvam.

Det gule huset i enden av veien som går over tunet til Lofotmuseet, har lenge hatt åpent kafétilbud hver søndag. Nå utvider man altså åpningstidene i juli måned - torsdag til lørdag fra klokken 12 - 18 og søndag fra klokken 11 - 15.

- I tillegg til kaffe, saft og brus serverer vi både hjemmelagde kaker, vafler og dagens suppe med brød. I dag er det eksempelvis linsesuppe på menyen, smiler Thea Marie Kvam, som skal være vert i huset ut juli måned.

VIL GJERNE HA BESØK
Det er Stiftelsen Lofotmuseet  som eier hovedhuset i Storvågan Søndre i Kabelvåg. Huset er fra 1860, og hadde stått tomt siden 1975. I 2013 bestemte styret seg for å starte en omfattende oppussing, sammen med en engasjert gjeng med frivillige. Fire år og utallige dugnadstimer senere kunne ildsjelene åpne dørene til Tante Kaias gjestehus.

 - Jeg hadde sommerjobb ved Lofotmuseet i fjor, så jeg kjente til huset fra før, forteller Kvam, som gleder seg til å ta i mot besøkende i kafeen.

- Dette er et tilbud for alle, og allerede veldig populært blant lokalbefolkningen. Men vi håper mange flere vil komme hit, nyte atmosfæren og se hvor fint huset er blitt. Vi oppfordrer derfor alle som ikke har besøkt oss enda om å ta turen innom, smiler Kvam avslutningsvis.

Gangføre besøkende til Tante Kaias Kaffehus oppfordres til å bruke parkeringsplassen ved Lofotmuseet, da det er begrenset med parkering rett utenfor kafeen. 

FAKTA OM «TANTE KAIAS KAFFEHUS»
♦ Hovedhuset ble bygget av væreieren i Storvågan, Johan Hammond Wolff, i 1862.
♦ Storvågan var da et av de største fiskeværene i Lofoten. 
♦ Huset er nevnt som ”Værret” ,”Telegrafen” og ”Søndre”. 
♦ Fra historien om Wolff familien vet vi at da Johan Hammond solgte Storvågan til sin sønn, flyttet han og hans kone, Caroline, hit like før jul 1879. Herfra Søndre, drev Caroline, kalt Tante Kaia, sitt kaffehus. 
♦ Her solgte hun den nye drikken som til da var lite kjent her nord. På kaffehuset kunne de tilreisende fiskerne få servert både kaffe og annet brygg. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.