Søndagsåpne butikker

Skrevet av Redaksjonen
29.07.2020 07:00 - OPPDATERT 29.07.2020 16:02

LEDER: Vi tror Fylkesmannen i Nordland faktisk må ta seg en tur til Svolvær snart. Det nytter ikke å ha vært her i september eller mai. Det er i juli trykket er på topp. Da strømmer det på med turister som klemmer seg sammen i den relativt lille byen vår, og lager kø stort sett over alt. Ikke minst i butikkene, der det ikke bestandig er like lett å holde den pålagte én-meteren i disse korona-tider.

Det er derfor noe merkelig at han (Fylkesmannen) nå i flere år har avvist alle forsøk på å åpne flere butikker på søndag i en kommune der turismen står i høysetet i noen måneder hvert år. Mange hadde forventet at det skulle bli noe mindre trykk i år, med alle utlendingene stående på grensene å stange, men nei, om mulig har det blitt enda større trykk i år Alle nordmenn som har sertifikat ser ut til å ha vendt nesen nordover.

Det er selvsagt unntak fra regelen om søndagsstengt, med Brustadbuer og distriktsbutikker som faktisk får lov til å være åpne. Men det er ikke nok. Det forteller ventetid og tildels lange køer utenfor den Brustadbua vi faktisk har i Osan. Den køen forteller at det er et behov for en avlastning, kanskje spesielt i år.

Vi håper Rema-kjøpmannen fortsetter presset mot Fylkesmannen i samarbeid med kommunen. Om ikke Svolvær er et spesielt turiststed om sommeren, er det ingen som fortjener den betegnelsen i vårt langstrakte land.

Begrunnelsen for å nekte er fra Fylkesmannens side at en by ikke oppfyller kriteriene ut fra kravet om at salget hovedsakelig skal skje til turister. Vel, resten av året er det ikke kø i Osan. Bare det forteller oss at det er turister som for en stor del står i kø utenfor Kiwi på søndagene.

Fylkesmannen og Nordland Fylkes klamme hånd gjør seg bemerket når det gjelder flere avgjørelser i Vågan den siste tiden. Dette spørsmålet trenger seg fram; trenger vi egentlig et fylke som i mange saker bare motarbeider kommunene? Kanskje burde disse saksbehandlerne heller sittet rundt om i kommunene?

I så måte henviser vi til behandlingen av Film- og kunsthøgskolen i Kabelvåg for en tid tilbake. Alt lå til rette for å fortsette driften før det ble skutt ned av fylket. Skammelig!