FRUSTRASJON: Flere av oss som daglig parkerer i byen har opplevd den sure svien av å se en gul lapp i vindusruta etter å ha glemt å registrere parkering i appen. Det kan man nå slippe ved å anskaffe det nye beboer/parkeringskortet til Vågan kommue. Foto: Arkiv/illustrasjonsfoto.

Spar penger og slipp sure bøter

Skrevet av Eivind Biering Strand
04.01.2019 20:00 - OPPDATERT 05.01.2019 14:02

Parkerer du daglig i Svolvær sentrum? Da har du trolig mye å vinne på å skaffe det nye “beboerkortet”.

Det såkalte beboerkortet/parkeringskortet ble lansert nærmest i det stille tidlig i desember og kommunestyret vedtok like før jul at kortet skal være tilgjengelig for alle innbyggere i Vågan Kommune fra 1. januar 2019.

FRI PARKERING
Kortet, som koster kr 2000,- for et helår, 1.100,- for et halvår og 200,- for en måned, er en slags elektronisk lisens, som gir fri parkeringstilgang på samtlige avgiftsbelagte parkeringsplasser i Svolvær, Henningsvær og Kabelvåg.
I vedtaket heter det at hensikten er at “innbyggere som ikke vil/kan bruke app kan kjøpe halvårs eller helårsparkering, og parkere fritt på parkeringsplassene hvor app registrering eller automat er påkrevd.

 
Det er samtidig verdt å understreke at beboerkortet ikke gjelder for tidsbegrenset parkering i gatene. Der må man fortsatt ha p-skive, eller registrere seg på app, påpeker parkeringsansvarlig i Vågan kommune, Svein Erik Skjønnås.
– Kortet gjelder kun på avgiftsbelagte parkeringsplasser, som eksempelvis meieritomta, bak begravelsesbyrået og plassen mot Coop Byggmix. Det er ikke gyldig for tidsbegrenset parkering i gatene, som feks Håkon Kyllingmarks gate, sier han.
Kortet er heller ikke gyldig på private parkeringsplasser, som eksempelvis Amfi eller Cetho Eiendoms arealer i byen. 

ET ENKLERE LIV
For de av oss som jobber i Svolvær sentrum eller av andre grunner ofte parkerer bilen i bykjernen, kan man altså spare både penger og frustrasjon ved å skaffe beboerkortet. Skjønnås legger følgende regnestykke til grunn: 230 arbeidsdager x 11,50,- for heldags parkering (eks meieritomta) utgjør 2.645,-. Med andre ord har du en årlig besparelse på 645 kroner med beboerkortet.
– I tillegg slipper du tenke på registreringen i appen og du slipper frustrasjonen med å finne en gul lapp i frontruta med ilegg på 600 kroner hvis du glemmer å registrere parkeringen, sier Skjønnås.

TREG START
Men til tross for at det har blitt utstedt ilegg i store mengder, har ikke pågangen etter beboerkortet vært overveldende så langt.
– Foreløpig har bare 16 kjøpt kortet, sier Skjønnås.
– Forventer man at dette blir populært?
– Det er vanskelig å si, men det burde være en god ordning for alle som bor og jobber i Svolvær, og for dem som er avhengig av dagparkering i byen. Kortet gjelder også i Henningsvær og Kabelvåg.
Visse forutsetninger må være oppfylt for å anskaffe beboerkortet, men den viktigste betingelsen at du må folkeregistrert i Vågan kommune og at bilen er registrert på deg i motorvognregisteret. Du må også søke elektronisk om å få kortet via kommunens nettsider.
– Er det ikke mulig å skaffe kortet ved å besøke servicetorget på kommunen?
– Jo, hvis du ikke har tilgang til datamaskin eller har problemer med registreringen, er det mulig å få hjelp til dette på kommunen, avslutter Svein Erik Skjønnås. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.