Karoline Hannisdal

Spiller nordnorsk pop-poesi om å flytte rundt

I kveld tester Lamark ut ny musikk på Trevarefabikken. – Albumet er nesten klart, og det er kult å se hva som skjer med musikken i møte med publikum.

Bodøværingen Sigurd Lamark har brukt de siste fem årene på å skrive låter og lage musikk til sitt tredje album, som snart er klart. I kveld får han testa musikken på publikum i Henningsvær.

– Det naturlige ville kanskje være å vente med konserter til albumet er ute, men Trevarefabrikken ville gjerne ha meg opp nå, og jeg tenker at det er en kul arena for å få testa låtene på publikum. I møte med publikum skjer det noe med musikken, sier han. 

Lamark er et soloprosjekt med moderne pop-poesi på Bodødialekt. Tekstene hans er ærlige, med et uttrykk som både er smart og underholdende. Han har spilt forrykende konserter på alt fra små naust langs kysten, til store scener på Træna, Parken og Hove. Av og til med stort band, av og til bare han og gitaren.

– Det er prisen og gleden ved å være indie-artist. Man må være tilpasningsdyktig. I kveld blir det en koselig og intim konsert, med bare meg og gitaren. Jeg gleder meg veldig til å spille for et publikum igjen uten restriksjoner. 

Det har skjedd mye i Lamarks liv siden forrige album kom ut. Han nærmer seg 30 år, og tror at musikken har blitt jevnere og mer moden.

– Det har vært mange kollektiv, leiligheter, kjærester, og mye flytting inn og ut. I den grad låtene har noe politisk ved seg, så handler de om hjem, etableringsfasen og the struggle. Både metaforisk og bokstavelig. 

Han mener Henningsvær i stor grad representerer kontrastene mellom det urbane og det rurale i Nord-Norge, et tema som også gjenspeiles i Lamarks musikk.

– Kontakten min med Nord-Norge er essensielt for meg. Jeg synger på dialekt og det er en viktig del av uttrykket mitt og identiteten min. Jeg prøver å ta med meg det beste fra alt jeg gjør og har lært i forskjellige faser i livet. Selv om jeg bor i Oslo nå har jeg, som mange som bor utenfor landsdelen, en lengsel bort og hjem. Og når jeg er i nord kjenner jeg lengselen til bylivet. Man trenger litt av begge delene i livet kanskje. 

Når han først er i nord passer Lamark på å få påfyll av det rurale:

– Jeg må prøve å komme meg ut en tur, det er jo meldt utrolig fint vær. Blir vel fort noe frisk luft og kanskje et bad. Det hadde vært digg det, noe annet enn badevannet i Oslofjorden.