HÅPER MANGE DELTAR: Biblioteksjef Gertti Mändla har trolig lite imot om Vågans befolkning har som nyttårsforett å lese flere bøker. Arkvifoto: Mari Rokkan

Starter «De tynne bøkers lesesirkel»

Skrevet av Mari Rokkan
30.11.2018 22:00 - OPPDATERT 01.12.2018 20:02

Vågan Bibliotek etablerer tilbud for de som vil lese og diskutere bøker, men som også vil ha tid til å gå en tur…

– Vi har en stund tenkt på muligheten til å ha en lesesirkel i biblioteket, men det finnes jo flere private lesesirkler allerede og man skal rekke å gå tur også, forteller bibliotekleder Gertti Mändla.

– Så fikk vi inn en del av høstens kulturfondbøker. Der var det en del tegneserier og tynne bøker som vi begynte å bla i og som viste seg å være veldig gode. De ble jo lest på noen dager og man var en leseopplevelse rikere, samtidig som man hadde rukket å gå flere turer. Slik ble ideen moden til gjennomføring, legger hun til.

FIRE BØKER
Fra slutten av januar til slutten av april legger lesesirkelen opp til at man skal lese igjennom én bok per måned.

Oversikten ser slik ut:

24.01.19 «Stiens historie» av Torbjørn Ekelund
21.02.19 «Forbruk i september» av Eline Lund Fjæren
21.03.19 «Verda er ein skandale» av Agnes Ravatn
25.04.19 «Vi bare kjører så ser vi» av Hilde Stålskjær Osen

OGSÅ SOMMERLESING
– Hvorfor valgte dere akkurat disse bøkene?

– Det er litt tilfeldig. «Stiens historie» ble valgt fordi i Vågan og Lofoten er det en del folk som bruker naturen og Torbjørn Ekelund er en forfatter som burde leses mer av. «Forbruk i september» ble med fordi vi leste en anmeldelse av den i en avis, mens «Verda er ein skandale» ble med fordi flere av oss har lest den allerede og sitter igjen med en veldig god opplevelse, som vi gjerne vil dele med andre. «Vi bare kjører så ser vi» ble med fordi den handler om en lite sted der Hurtigruta stopper. Litt som Svolvær, kanskje, forteller Mändla.

– Det kommer stadig nye bøker som vi vil lese, så det har ikke vært lett å velge ut bare noen. Hvis det er stemning for det, da kan vi sette opp en bok i mai også. Mens i juni, juli, august har vi «Fire på rad» - sommerferielesing der vi har laget en tabell der man for eksempel krysser av for boken som man har fått anbefalt av en venn, en bok på nynorsk, en bok som er filmatisert og en biografi. Da har man fire på rad og vinner premie. Fjorårets premie fikk vi sponset av Lofoten Kulturhus.

UFORMELT OG HYGGELIG
Mändla opplyser videre at lesesirkelen er for alle.

– Det er et veldig uformelt lesesirkel der veien blir til mens vi går. Så bare du er glad i å lese og gjerne vil dele leseopplevelsen med andre, så er du hjertelig velkommen til en uformell og hyggelig samtale om litteratur, sier hun og legger til at biblioteket skaffer bøker til alle interesserte.

– Vi har også et ønske om en lesesirkel for ungdom, men her må vi først få 100%-stilling til barne- og ungdomsbibliotekaren, avslutter hun.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.