Foto: Trine Sivertsen

Stort engasjement i Kabelvåg

Skrevet av Trine Sivertsen
27.09.2019 19:00 - OPPDATERT 28.09.2019 12:02

Studenter ved Nordland Kunst- og Filmfagskole tok fredag initiativet til felles klimastreik for å spre kunnskap og skape diskusjon.

− Det skjer mye bra lokalt, og vi må bruke hverandre og dele kunnskap, sier Elisabeth F. Lund. Hun avslutter en tale når undertegnede ankommer streiken. Det er fyr i grillen, plakater dekoreres, og nå skal det arrangeres klimabrøl.

− Rop ut, vær forbanna!

Og det skrikes.

I august 2018 satte den svenske klimaaktivisten og skoleeleven Greta Thunberg seg utenfor Riksdagshuset i Stockholm med plakaten «Skolstrejk för klimatet». Den nå 16 år gamle jenta har startet en bølge av klimaaktivisme, også her i Vågan. 

UNGDOMMEN HADDE GODT OPPMØTE PÅ FOREDRAG
Programmet startet allerede klokken 9 på morgenen, hvor klimaaktivist Thomas Østbye holdte foredrag i kinoen på Nordland Kunst- og Filmfagskole. Østbye er med i Extinction Rebellion, og til vanlig jobber han som veileder på skolen.

− Jeg telte 63 oppmøtte til foredrag, og det som var så flott er at det var veldig mange ungdomsskole-elever som tok turen for å høre på. De banket faktisk ut studentmassen på filmskolen i oppmøte, forteller student og initiativtaker Johanna Carin Nyström.

Videre på dagen fortsatte det med plakatverksted, felles matlaging og aktiviteter. Det ble også avholdt åpen diskusjon og idémyldring for hvordan man kan bidra i klimakampen.

Torgeir Selboe (SV), student Anna Näumann og Sanjey Sureshkumar og Camilla Rostad (SV). Foto: Trine Sivertsen

VI POLITIKERE MÅ KOMME MED LØSNINGER
Det var rundt klokken 14 fremdeles godt med folk i parken, både voksne og ungdom som spiste mat og diskuterte.

− Jeg synes dette er et enormt bra tiltak av studentene, og det er nødvendig for at noe skal skje. Med kunnskap får man gjennomført tiltak, og dette er et utrolig bra opplegg, forteller Torgeir Selboe (SV).

− Det er viktig at vi voksne og politikere bryr oss, for det er vi som har sviktet og må komme med gode løsninger og tiltak, sier Camilla Rostad (SV).

− Vi har jo veldig store ambisjoner for tiden som kommer, og gleder oss til å presentere den nye politiske plattformen og de sentrale folka, legger Selboe (SV) til.

Rektor ved Nordland Kunst- og Filmfagskole Katja Eyde Jacobsen støtter elevenes initiativ. Foto: Trine Sivertsen

REKTOR STØTTER STUDENTENE
Rektor ved skolen, Katja Eyde Jacobsen, er selv med på å lage plakater. Hun støtter studentenes initiativ fullt ut.

− Det er studentene som ønsket å gjøre dette, og jeg mener at ingenting er viktigere, for både skoler, studenter - og ikke minst havet! Det er også utrolig flott at det er både ungdom og voksne her, og det har vært godt oppmøte fra ungdomsskolen i dag, forteller hun.

Leder i Vågan Natur og Ungdom Kaja Marie Nyland synes det er flott at folk står sammen på tvers mellom barn og voksne. Foto: Trine Sivertsen

SKAPER SAMHOLD
Leder i Vågan Natur og Ungdom, Kaja Marie Nyland, har også bidratt i planleggingen av streiken i Kabelvåg fredag, og hun er utrolig fornøyd med resultatet.

− Vi har jo stått på torget i Svolvær flere ganger nå, men dette blir jo nesten som en klimafestival! Det skaper samhold, og styrker engasjementet. Også er det så flott at her står voksne og ungdom på tvers sammen om det.

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.