MILJØ-STUNT: Clean Planet, står det skrevet på Rørvikstranda. I hvert fall til floa kommer og fjerner teksten. Foto: Privat

Strand-stunt for miljøet i Rørvika

Skrevet av Morten Moe
09.05.2019 12:00 - OPPDATERT 09.05.2019 18:02

Clean Planet, står det tegnet i sanden på Rørvikstranda. Ren planet og resirkulasjon er budskapet.

BILDESERIE NEDERST I SAKEN

− Dette er en del av et større globalt stunt fra Clean Planet, forteller ambassadør for Infinitum Movement i Lofoten, Inge Wegge.

− Dette har nå blitt gjort flere steder i verden, for å sette fokus på panteordninger i flere land enn det er nå. Norge er verdensmestre i panting, og får inn over 90 prosent av alle flasker og bokser. Det er vel bare Sverige ellers som er nærheten. Ellers ligger mange land i verden rundt én og null prosent.

HÅPER PÅ STORBRITTANIA
− I går fikk Skottland panteordning, og det er gode nyheter. Om hele Storbritannia får det, så kan det ha noe å si for antall flakser vi finner på strendene her i Norge og Lofoten.

− Teksten på stranda ble filmet med drone. Dette ble gjort i alle landene som er med på forskjellige språk, og så vil Clean Planet bruke det i sitt prosjekt. Jeg synes det er fantastisk at 14 stykker stilte opp på kort varsel i Rørvika for å være med på dette, sier Wegge.

RESIRKULERE MERE?
− For oss er det viktig å beholde dette gode systemet i Norge, og kanskje kan flere varer komme inn under panteordninger. Man må se verdien av de ressursene vi har på kloden, og bruke dem på nytt. Det kan være batterier, hermetikkbokser, klær, egentlig alt. Man setter en verdi i penger på tingene og viser at råvarene har en verdi. Mye kan brukes om igjen. Flasker er jo en type plast som kan brukes igjen og igjen. Jeg tenker også at der er på tide å tenke mer avansert gjenbruk. Det er "down-cycling" og det er "up-cycling". Når vi bruker emballasjeplast hjemme blir det et dårligere produkt hver gang - det er "down-cycling". Så har du søppel som man kan bruke bedre produkter av, som er det beste og kalles "up-cycling". Så har du ekte resirkulering, som flasker, og spesielt bokser av aluminium som har den beste effekten, der man sparer aller mest energi, avslutter Wegge.

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.