En kunde kjøper meg seg en etterlengtet lefse fra Beate Benjaminsen Orø på Svolvær torg. Foto: Ingrid Østang

Ta deg en lefse!

Skrevet av Ingrid Østang
23.07.2021 18:00 - OPPDATERT 24.07.2021 13:03

Lofotlefser til alle og enhver - og en god prat attåt.

Beate Benjaminsen Orø har akkurat satt opp telt-standen sin på torget i Svolvær for dagen. Svelene er i ferd med å ta form på takka, og lefser for alle og enhver ligger framme på bordet. «Gratis kaffe» står det på et skilt - og nå kommer det sannelig en kunde også.

– Jeg kan ikke dra herfra uten å kjøpe lefse, sier kunden, før hun forsvinner ut i dagen med en pakke lefser.

FOLKEKJÆR
Selv er Beate medeier i lefsebakeriet Lofotlefse sammen med to andre. Det hele starta for 13 år siden, da en skolekamerat bestemte seg for å starte et bakeri i Borge. Litt før jul ringte han henne og spurte om hun kunne tenke seg å selge lefser med ham i Bodø et par dager like før jul.  

– Jeg bor i Bodø, så det gjorde jeg. Samtidig foreslo jeg at han burde selge lefser mer enn bare et par dager før jul. «Du får tenke på det, du, så får du selge i stedet», sa han.

Som tenkt, så gjort. Etter det har Beate solgt lefser på kjøpesenter rundt omkring i Nordland - og her på torget i Svolvær. Det syns hun er veldig koselig. For Beate, hun liker å snakke med folk:

– Jeg liker å komme meg ut og prate med folk. Det hadde ikke passa meg å sitte på et kontor. I tillegg går jeg veldig god for kvalitetsproduktene våre, sier hun.

GLUTENFRITT OGSÅ
For på lefsemenyen står det ikke bare tradisjonelle lefser med kanel og sukker. Beate har nemlig også tilbud for diabetikere og glutenintolerante:

– Vi har tynnlefse med forskjellig innhold, i tillegg til at vi tilbyr sveler med kunstig sukker for diabetikere, og gluten-/laktosefri lefser for dem som trenger det. Det er jo mange som har fått glutenallergi i voksen alder, men som savner lefse veldig, sier hun og snur en svele.

Smultringer i store pakker kan man også kjøpe, og dem selger hun året rundt - særlig mellom påske og jul. Etter jul  må jo folk får spist opp julebaksten, men så er det på´n igjen.

[annonse]
KALD SOMMER
Selv om Beate ikke kan nekte for at det har vært en kald sommer, har det heldigvis vært nok folk på torget.  

- Det har vært masse turister og lokale folk og handla. Det virker som at det har vært flere utenlandske turister enn i fjor også, sier Beate, som etter en måned på Svolvær torg, snart reiser tilbake til Bodø.

Lørdag 31. juli er siste dagen hennes i teltet på torget, så får du vann i munnen av å tenke på lefser, smultringer eller sveler, løp og kjøp!

Beate Benjaminsen Orø har solgt lefser på Svolvær i en måned nå. Foto: Ingrid Østang