John-Arild Solberg, Elizabeth Grunnvåg, Terje Knutzen og Ella Koren. Foto: Trine Sivertsen

Temakveld for tenåringsforeldre

Skrevet av Trine Sivertsen
28.09.2019 18:00 - OPPDATERT 01.10.2019 08:41

Torsdag 3. oktober arrangeres Verdensdagen for psykisk helse på Aust-Lofoten videregående skole. På dagen for ungdommen, og senere på kvelden for foresatte.

Dagen har blitt markert på ulike måter i Vågan tidligere. Denne gangen blir det et utvidet frokosttilbud for elevene på Aust-Lofoten videregående skole, med kulturelle innslag, og en innledning fra en av skolens pedagoger.

− Dette håper vi setter i gang noen tanker og refleksjoner, forteller Elizabeth Grunnvåg. Hun er helsesykepleier på familieenheten, og er på skolen to ganger i uken. Hun, sammen med miljøterapeut John-Arild Solberg og kommunepsykolog Ella Koren har jobbet sammen for markeringen.

GI TID
Tema for 2019 er «Gi tid». Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen. «Gi tid» er første tema ut under paraplyen «Oppmerksomhet og tilstedeværelse», som skal gjelde for 2019-2021.

Målene for årets kampanje er å øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, fremme gode levevaner for god folkehelse, bidra til å styrke den enkelte psykiske helse og oppfordre til å bruke tid på å styrke hverandre psykisk. 

TEMAKVELD FOR FORESATTE
De inviterer for anledningen tenåringsforeldre på kvelden. Kommunepsykolog Ella Koren skal holde innledning, og videre vil det være rom for å diskutere, reflektere og dele med hverandre.

Koren trekker fram ungdata-rapporten som kom tidligere i år, som viser at det er høy forekomst av belastningssymptomer hos ungdom, som stress og angst.

− Ungdom i dag har for mange krav. Man skal gjøre det bra på skolen, ha jobb, trene, spise riktig, det er for mye, mener hun.

− Vi ønsker å snakke om hva man ser og hva man kan gjøre for ungdommen, og også for seg selv. Det kan være veldig enkle grep, og det er ulike behov i ulike hjem.

De påpeker at når barna er små, møtes man ofte og diskuterer alt mulig, bleier og mat. De ønsker med temakvelden å skape en arena for felles refleksjon for tenåringsforeldre.

− Ungdom møter press på flere ulike arenaer. Vi håper at alle som møter ungdommen kan komme for å delta i dialogen, sier Elizabeth Grunnvåg

Temakvelden for foresatte er torsdag 3. oktober fra 19.00 til 20.30. Både lærere, helsesykepleiertjenesten og elevtjenesten vil være tilstede, og de håper så mange som mulig tar turen. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.