RYDDET MASSE SØPPEL: – Pappa og jeg ble enige om at vi skulle plukke opp all plasten, sier Tidemann (7), som er på sommerferie i Austpollen. Foto: Bjørn Sørli

Tidemann (7) og pappa plukket masse plast i fjæra

Skrevet av Karianne Steen
23.07.2018 21:03 - OPPDATERT 24.07.2018 17:13

Søndag samlet Tidemann en diger haug med plast i fjæra i Austnesfjorden i Lofoten, der han er på sommerferie. – Jeg synes det er rart at det er de voksne som roter mest, sier Tidemann.

– DET VAR INNMARI MYE SØPPEL
Tidemann er fra Oslo, og i sommer er han og faren Daniel på besøk hos sin venn Bjørn Sørli, som har hytte i Austnesfjorden. Tidemann er en ivrig miljøagent som er opptatt av all plasten i havet. Og søndag var han altså på søppelfangst.
– Jeg fant masse krøllete plastposer, hermetikkbokser, tau, korker, flasker, og en flaske full av motorolje, sier Tidemann på telefon til Våganavisa. Han hadde egentlig ingen planer om å plukke søppel på søndagsturen.
– Men det var så innmari mye søppel, så pappa og jeg ble enige om at vi skulle plukke det opp, sier Tidemann.

Vennen Bjørn forteller at avfallet lå rett nedenfor felleslavvoen som folk på Liland og turister bruker i Austpollen i Austnesfjorden. Han synes at plasten og den fantastiske naturen passer dårlig sammen. Bjørn tror det meste er drevet i land, mens Tidemann tror det er turister som har kastet søppelet.

SKULLE LAGE SØPPELFLÅTE
Bjørn forteller at han, Tidemann og faren Daniel samlet avfallet i en stor haug.
– Tidemann og Daniel begynte egentlig å lage en flåte av en finérplate som de fant. De tenkte de skulle dra søppelet langs land. Og det var jo kreativt!
Men så kom Bjørn med båten sin, og avfallet ble plassert i nærheten av lavvoen i Austpollen. Hvem som skal hente haugen med plast, vet de ikke.
– Vi må nok hente søpla selv, sier Bjørn, som har kjøpt plastsekker, og planlegger å kjøre avfallet inn til avfallsanlegget i Svolvær.

– DE VOKSNE ROTER
Tidemann har hørt at det vil være mer plast enn fisk i havet i år 2025.
– Jeg så det på TV, og det er veldig dumt, sier Tidemann, og gir oss noe å tygge på:
– Det er jeg som pleier å være den mest rotete hjemme. Men så er det en sak som er et problem over nesten hele jorda, og da er det de voksne som roter! Jeg synes det er dumt at de voksne roter sånn i naturen, når de er så ryddige hjemme!

Men Tidemann sier at det føltes bra å få plukket opp avfallet i Austpollen.
– Pappa sier at en ørken består av mange sandkorn. Ett enkelt sandkorn gjør ikke så mye fra eller til, akkurat som hvis bare en person skulle rydde. Men hvis alle kunne plukket litt søppel hver dag, så poff, så er det vekk!, sier Tidemann.

– Er det så mye søppel i Lofoten at du ikke kommer tilbake, tror du?
– Jeg skal komme hit hundre ganger til, jeg! For jeg liker å fiske, og har fått en stor torsk! Men hvis jeg kaster plast i Oslo, så flyter den helt til Lofoten. Og da blir det mindre fisk i Lofoten, sier Tidemann.

– CLEAN UP LOFOTEN KAN HENTE AVFALLET
Monica Kleffelgård Hartvigsen i Clean Up Lofoten er svært takknemlig for innsatsen som Tidemann og pappaen har gjort.
– Så hyggelig at Tidemann ønsker å bidra til et renere Lofoten med å rydde marint avfall. Aller helst kan man ta kontakt med Clean Up Lofoten på forhånd, men vi prøver å hjelpe så godt vi kan når folk har ryddet avfall, sier Monica, og forteller at man kan finne et såkalt ryddeskjema på en nettside som heter www.cleanuplofoten.no.
– Fyll ut skjemaet, så skal vi få hentet det marine avfallet som er ryddet. Alle som fyller ut skjema er med i trekningen av 10 000 kroner. Samtidig henter vi inn informasjon som brukes for å stoppe kildene til nytt avfall, sier Monica i Clean Up Lofoten.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.