Tradisjoner å ta vare på

Skrevet av Redaksjonen
15.05.2019 07:00 - OPPDATERT 15.05.2019 14:02

LEDER: 80 prosent av de ungdommene i Vågan som kunne konfirmeres, valgte å gjøre dette. Noen fordi de vil vite mer om det kristne budskapet, andre fordi det er foreldre som presser på, og helt sikkert noen som gjør det for å fylle opp lommeboken. Uansett er dette en tradisjon som har fanget generasjoner av nordmenn og kommer til å gjøre det i fremtiden også.

For konfirmasjonen er ikke bare en religiøs tradisjon. Det er også et vendepunkt i livet til unge sjeler som er på vei inn i de voksnes rekker. Om de tenker så mye på det, der de står og stotrer fram en tale under konfirmasjonsmiddagen, er vel ikke sikkert. Men det markerer for mange et skille mellom barn og ungdom. Kanskje var dette skillet enda større i tidligere år, da man gjerne skulle flytte hjemmefra for å fortsette skolegangen et annet sted - eller rett og slett starte arbeidslivet. Men også i dagens samfunn har det blitt et skille - før og etter konfirmasjonen. Uansett om man velger å gjøre det i kirken eller borgerlig.

Og fredag kommer den mest tradisjonsrike og følelsesladede dagen gjennom hele året. 17. mai er en dag vi vifter med flagg, går i tog og spiser softis. Men budskapet om frihet og det tidligere generasjoner har måttet gjennomleve for at vi skal få gå i tog har overlevd tidens tann. Få dager lever så godt videre som akkurat denne.

De siste årene har også våre nye innbyggere tatt til seg denne tradisjonen. Det er ikke lenger hudfargen som bestemmer om du er nordmann eller ikke. For de unge i dag går i tog med sine klassekamerater og venner. Det er helt naturlig for dem å gå i tog med ungdom som har sin opprinnelse i andre land. Det er jo de samme ungene de leker med til daglig og går i klasse med på skolen.

Dette bør også vi voksne ta med oss inn i diskusjonen om hvilket flagg man skal bære i togene og hvem som skal gå hvor. Dette er en markering av vår frihet, og da kan det være like naturlig at andre kan gå i tog for sin frihet selv om man ikke er født i dette landet. 

For det er vel det som skiller Norge fra mange andre land. Vi har frihet i fullt monn, og vi er i stand til å dele på den.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.