Turistskatten må komme

Skrevet av Redaksjonen
10.04.2019 07:00 - OPPDATERT 10.04.2019 14:02

LEDER: Reiselivet i Lofoten har lenge argumentert for at det må en turistskatt på plass. Med Destination Lofoten i spissen har man kjempet for døve ører hos posisjonen i Stortingskorridorene. Det er spesielt i utsatte deler av landet vårt, der det er ekstra trykk på naturen, at man har argumentert for at det er urimelig at kommunene skal ta ekstrabelastningen med å rydde opp etter turistene.

Etter Arbeiderpartiets årsmøte sist helg kan det se ut til at partiene er på god glid, og at det kan bli flertall for en slik avgift. Ap kalte denne avgiften for en reisemålsavgift, mens de andre partiene har andre ord for det samme.

Og det blir den neste kampen for reiselivet; hvordan skal en slik avgift innrettes? For mens Venstre mener det er kommunene som skal kreve inn denne skatten, mener Senterpartiet at de vil utrede en nasjonal modell for turistskatt.

For vår del tenker vi at en slik skatt, uansett hvordan og av hvem den skal innkreves,  må øremerkes det området den blir innkrevd. Den må ikke ende opp i statskassa som nok en avgift, der man må slåss for å få tildelt midler. Da vet vi at det er sterke krefter andre steder i landet som kommer til å slåss med nebb og klør for å rake til seg hvert ett øre.

Kroner krevd inn i Lofoten, må også kunne brukes i Lofoten. Vi har nok av prosjekter som trenger penger, det står ikke på det. Toaletter som skal bygges både langs veien og på attraksjoner må også tømmes og vedlikeholdes på lengre sikt. Klopping av stier, og ikke minst merking av disse. Informasjon til turistene på flere steder enn i dag, for å nevne noe.

For å få en rettferdig fordeling av byrdene, burde også alle reiselivsaktører kreve inn en slik avgift. Det må ikke bare være en ren sengeavgift på hotellene, her må også aktivitetsbedriftene med. Om alle deltar trenger ikke nødvendigvis avgiften å bli så høy per hode, for det er mange turister å ta av.

Og vi er ikke i tvil om at dette også er en avgift turistene selv vil sette pris på om man ser dette i et lenger perspektiv. En reise i Lofoten vil være noe helt annet etter noen år med turistavgift.

Et enklere Lofoten å bevege seg i.
Et renere Lofoten.
Et hyggeligere Lofoten.

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.