HØYT TENNINGSNIVÅ: Venstreback Markus Willassen fyrer opp publikum i sluttminuttene. Foto: Øistein Falch

Underdog Svolvær vant over FK Lofoten

Skrevet av Øistein Falch
30.06.2018 18:07 - OPPDATERT 02.07.2018 09:41

Vågan har to lag fra 4. divisjon som skulle i ilden på lørdag. Det ble en thriller av en fotballkamp der David endte seirende opp mot Goliat.

Før oppgjøret lå Svolvær nede på en åttendeplass i 4. Divisjon, mens et Lofoten med opprykksambisjoner lå på tredjeplass på tabellen. Bare fire poeng bak serieleder Leknes. Historisk sett har Svolvær på mange måter vært et b-laget til FK Lofoten. Dagens viste at nivået muligens var mye jevnere enn man skulle ane på forhånd.

STILLINGSKRIG
Kampen fikk en rolig start med stillingskrig der ingen av lagene ønsket å bruke unødvendig mye risiko. Lofoten spilte mest på venstresiden og skapte noen småfarligheter med Julian Gjertsen, uten at det resulterte i de store sjansene.

Svolvær startet i en klassisk 4-3-3 og satset på kontringer og lange baller fra keeper. 

Den første sjansen skulle imidlertid komme for Svolvær, i det Jarle Johnsen spilte igjennom Tommy Monsen som kom alene med keeper. Simon Kjønsø var raskt ute for å redde til corner.

OMDISKUTERT STRAFFESITUASJON
Etter et snaut kvarter oppstår en noe omdiskutert situasjon på en dødball. Ballen blir slått inn og treffer angivelig hånden til Lofoten-stopper Martin Hansen. Det blåses på straffespark. Romsdalingen Tommy Monsen er sikker fra krittmerket og Svolvær går opp i ledelsen.

Den gleden skulle bli kortvarig da Lofoten bestemte seg for å bytte gir. Julian Gjertsen viser klasse og runder 2-3 mann før han slår inn et hardt innlegg som går via Svolvær-stopper Martin Andreassen, som blir kreditert med selvmål.

Deretter skulle SIL komme til to store sjanser. Først var det Monsen som fyrte av fra 16-meteren som tvang fram det beste i Lofotens sisteskanse Sebastian Kjønsø. Deretter slo midtstopper Andreassen inn et praktfullt innlegg mot Einar Eriksen som burde ha sendt Svolvær tilbake i føringen, men header ballen over mål.

Deretter tok Lofoten mer og mer over, men det var faktisk Svolvær som hadde hatt de største sjansene i det lagene gikk til pause.

Litt inn i andreomgang viste Lofoten at de mente alvor. Først fikk de hjørnespark etter en god mulighet. Deretter kom en SIL-spiller til avslutning som tidligere FK Lofoten-spiller Espen Bendiksen ga en svak retur som førte til at Steffen Rød kunne sende Lofoten opp i ledelsen.

På gitte tidspunkt regnet man med at forhåndsfavoritten skulle dra dette i land. De dominerte store deler av andreomgang og virket var det absolutt best spillende laget, men Svolvær var ikke ferdige.

Nok en dødballsituasjon oppstår og keeper kommer ut på halvdistanse. Petter Erlbeck svever til vers og stanger inn utligningen. Etter en times spill er lagene nok en gang like langt.

Så skulle Lofoten ta mer og mer over. Ola Meløy hadde flere store muligheter til å sende Lofoten i føringen, men klarte ikke å sette ballen forbi Espen Bendiksen. Også Gjertsen virket farlig frampå ved flere anledninger, men i fotball er effektivitet avgjørende – og Lofoten var alt annet enn effektive.

AVGJORDE I SLUTTMINUTTENE
I sluttminuttene skrudde SIL på turboen, og etter fine kombinasjoner fant Tommy Monsen innbytter Markus Johnsen på bakre stolpe og Svolvær var atter en gang i ledelsen mot den soleklare forhåndsfavoritten FK Lofoten.

Mot overtiden var Lofoten mye framme og presset for en utligning. Det ble med et stolpeskudd og en avslutning rett på Svolværs sisteskanse. Et oppofrende Svolvær kunne til slutt konstatere at sjokket var et faktum: David har slått Goliat. Svolvær IL hadde beseiret FK Lofoten 3-2 på Stranda Stadion. 

MÅL OG ASSIST: Tommy Monsen spilte en avgjørende rolle for SIL. Foto: Øistein Falch

– FOLK HADDE IKKE TROEN PÅ OSS
Banens beste, Tommy Monsen, kunne notere seg for et mål og en assist etter oppgjøret. Romsdalingen har bodd i Svolvær i et år, men har allerede skjønt hva oppgjøret betyr, og hvor spesiell denne anledningen er.
– Jeg vil ikke si det er et hatoppgjør, men det er noe som har bygd seg opp her i forkant av sesongen. Så det er utrolig deilig at vi kommer seirende ut, sier han. 

Hvordan føltes seieren med tanke på alt som har vært sagt i forkant?
– Det er utrolig deilig. Folk hadde ikke troen på oss, så at vi skulle vinne er overraskende. Det er så deilig, avslutter Monsen i gledesrus

SIL klatrer dermed oppover på tabellen med tre poeng og fester grep om en plass i fjerdedivisjon også til neste år. For Lofoten ser situasjonen hakket blekere ut, og er avhengig av å ta flere seire utover høsten dersom det skal bli opprykk.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.