Unevnelig tragedie og grusom hevn

Skrevet av Morten Moe
28.11.2019 19:00 - OPPDATERT 29.11.2019 10:02

UKENS KINOFILMER: Filmteateret opplyser at på søndag 1. desember er barnefilmen flyttet til kl. 18.00 pga julegrantenningen. De ønsker også å fortelle at Filmsalongen viser The Nightingale mandag 2. desember kl. 19.00. Filmen vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Venezia (les mer under).

The Nightingale

To mennesker forenes i deres enorme tap og bunnløse hat, i en kamp mot en verden der kvinner og ikke-hvite er plassert i maktesløse posisjoner. Clare, en ung irsk fange, bor i forvaring på Tasmania sammen med ektemannen og deres unge datter. Den allerede miserable tilværelsen utvikler seg til et virkelig mareritt når en sadistisk britisk løytnant får behov for å disiplinere den lille familien, på verst tenkelig måte.

Alliert med aboriginske Billy drar Clare på hevntokt gjennom den tasmanske villmarken. Dette er en fortelling om en helt unevnelig tragedie og den påfølgende grusomme hevnen mot en mann som er hellig overbevist om sin opphøyde plass i samfunnet. For regissør Kent selv handler filmen vel så mye om samtiden som 1820-tallets Tasmania. Clare og Billy forenes i deres enorme tap og bunnløse hat, fullstendig alene i en kamp mot en verden der kvinner og ikke-hvite er plassert i maktesløse posisjoner.

The Nightingale hadde premiere på filmfestivalen i Venezia, der den vant Juryens spesialpris for filmen, og Kents andre film etter hennes sterke debut med The Babadook i 2014.

Originaltittel: The Nightingale
Premiere: 2019-11-29
Varighet: 136 minutter
Sjanger: Thriller, Western, Skrekkfilm
Originalspråk: Engelsk
Regissør: Jennifer Kent

Sauen Shaun filmen: Farmageddon

Når et romvesen med fantastiske krefter krasjer i nærheten av Mossy Bottom Farm, prøver sauen Shaun å redde dette utenomjordiske vesenet før en farlig organisasjon kan fange henne.

Aldersgrense: 6 år
Regissør: Will Becher, Richard Phelan
Produksjonsår: 2019
Manus: Jon Brown, Mark Burton
Lengde: 1t 27min
Land: Storbritania
Sjanger: Animasjon, Barnefilm

Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul

En ny julefortelling fra universet til Alf Prøysen, en av våre mest kjente og kjære forfattere. Snekker Andersen og Julenissen er tilbake og denne gangen må de hjelpe lille Elise med å redde jula før det er for sent.

Dette er historien om ei lita bygd. Den var omtrent som andre bygder selv om den lå ganske for seg selv oppi åsen. Folka som bodde i bygda var omtrent som andre folk... Noen var store og noen var små, noen mente ditt og noen mente datt. Stort sett som bygder flest, men når det gjaldt en ting, var de helt like alle sammen... De var så fæle til å glømme. Og de glømte de merkeligste ting, alle på en gang! Nå er de på vei til å glømme det viktigste av alt...nemlig jula!
Detaljer
Skuespillere:Trond Espen Seim, Anders Baasmo Christiansen, Miriam Kolstad Strand, Aleksander Ottesen-Kaastad, Christian Skolmen, Marie Blokhus, Jan Gunnar Røise, Marianne Krogness.

Aldersgrense: Alle
Regissør: Andrea Eckerbom
Produksjonsår: 2019
Manus: John Kåre Raake, Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad.
Lengde: 1t 10min
Land: Norge
Sjanger: Familiefilm

Ford v Ferrari

Den sanne historien om kampen mellom Ford og Ferrari under Le Mans i 1966
Oscar-vinnere Matt Damon og Christian Bale spiller i Ford v Ferrari, basert på den sanne historien om den amerikanske bildesigneren Carroll Shelby (Damon) og den fryktløse britiske sjåføren Ken Miles (Bale), som sammen bygde en revolusjonær racerbil for Ford Motor Company for å vinne mot Ferrari i det kjente 24-timers billøpet Le Mans i Frankrike i 1966.

Tittel: Ford v Ferrari
Premiere: 2019-11-29
Varighet: 2t 32min
Sjanger: Biografi/Action/Drama
Originalspråk: Engelsk
Regissør: James Mangold

Last Christmas

Årets store julefilm!

Romantisk komedie ledsaget av et herlig soundtrack med sangene til George Michael og Wham. Kate (Emilia Clarke) er notorisk flink til å alltid ta de gale valgene. Bunnpunktet kommer når hun må ta en jobb som alv i en julebutikk. Men der møter hun og forelsker seg i Tom, og lykken ser endelig ut til å snu. Han lærer henne å sette pris på julen på en helt ny måte, men forviklingene har såvidt begynt. Se opp, Love Actually - en ny julefilmklassiker er på vei!

Skuespillere: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson, Michelle Yeoh, Patti LuPone
Aldersgrense: A
Regissør: Paul Feig
Produksjonsår: 2019
Lengde: 1t 42min
Land: USA
Sjanger: Romantikk, Komedie