Foto: Karianne Steen

– Ungdom har rett på en fritid med mening

Skrevet av Administrator
08.05.2019 10:00 - OPPDATERT 08.05.2019 16:02

LESERINNLEGG: Kulturtilbud til alle – også til deg som er ung!

Ungdom har rett på en fritid med mening. Det kan vi få om vi lovfester retten til ungdomstilbud i alle kommuner.

Ungdomstilbud er så mangt. Hun som lærer deg å lage radio eller spille biljard. Han som spør om alt egentlig står bra til. De andre ungdommene som har tid og lyst til å spille kort eller prate med akkurat deg. Fritidsklubben, eller ungdomskulturhuset, tilbyr alt dette.

Fritidsklubben er ikke bare et sted å være, det er også sted å utforske og lære nye ting. Det er sted å oppdage hvem du er. Det er et sted å finne nye venner. Et sted å finne ut hvor du hører til. For noen er det også et sted å bli hørt, og møte den som hverken er en forelder eller en lærer, men noe midt i mellom. 

En god fritidsklubb er ikke gratis. Det krever ordentlige lokaler, penger til utstyr og det krever kvalifiserte voksne. Men det er en billig måte å legge til rette for en bedre hverdag. Det er en billig måte å gi mulighet for felleskap og kreativitet. Og det er en billig måte å gi han eller hun som trenger det, litt ekstra oppfølging. En god og veldrevet ungdomsklubb er god samfunnsøkonomi.

Tilbudet til ungdom i Vågan kommune er nærmest fraværende.

SV på Stortinget foreslår nå å lovfeste retten til ungdomstilbud i hele landet. Det skal sikre at alle ungdommer får tilgang til åpne møteplasser med aktiviteter tilpasset dere, mulighet til å delta i sportsaktiviteter og tilgang til kulturaktiviteter til en rimelig pris.

Men her i Vågan kommune trenger vi ikke sitte og vente på at politikerne nede i Oslo skal vedta politikk. Vi kan ta grep allerede nå. I Barnekonvensjonen som er en del av norsk lov, slås barnets rett til hvile, fritid og til fritt å delta i lek, kulturliv og kunstnerisk virksomhet fast.

Åpne, gratis fritidstilbud, som fritidsklubber og ungdomshus er ifølge Ungdata den nest største fritidsarenaen for ungdom i dag. Vår kommune er blant de med dårligst tilbud med ingen tilbud i kommunal regi. Barn og unge skal ikke være avhengige av at en gruppe foreldre har tid og overskudd.

Vi vil at du som vokser opp i Vågan kommune skal huske ungdomstiden din som meningsfull og full av muligheter. Derfor vil Vågan SV satse på ungdom. Det å investere i ungdom, er det viktigste investeringen vi som politikere kan gjøre.

Camilla Rostad, Ordførerkandidat Vågan SV

Torgeir Selboe, 2. kandidat Vågan SV

 

 

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.