FORNØYDE VINNERE: Fra venstre Mikael Gulliksen, Silje Johnsen, Ingvild Fagerlie, Vetle Engstad Olsen, Alexandra Robertsen og Maja Kajander. Foto: Morten Moe

Unge løsninger på Vågans problemer

Skrevet av Morten Moe
13.09.2018 21:00 - OPPDATERT 14.09.2018 14:02

120 elever fra Aust-Lofoten VGS møttes torsdag til årets Innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap. De la fram spreke ideer til kommune og bedrifter.

Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsdekkende organisasjon, som i samspill med skoleverket, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

– Målet med dette arrangementet er å starte tankeprosessen slik at gode idèer kan oppstå og skape elever som griper muligheter ved handling. Det siste er kanskje det viktigste, sier Halvor Langhoff, lærer ved Aust-Lofoten vgs.

Og ideer fikk de i massevis. Det formelig sprudlet av de 120 elevene som satt i små grupper , tydelig inspirert av oppgavene de hadde fått.

Hugo Bjørnstad, rektor ved Aust-Lofoten vgs, Maria Karlsen fra Min yoga Lofoten,  Tom Runar Buljo  fra Næringshagen i Vestvågøy og Torunn A. Hansen fra Ungt Entreprenørskap får v ite hva som skal til  for å få unge til å returnere til Lofoten etter endt utdanning.


FÅ DEM HJEM
– Kjempemorsomt, mente gruppe nummer fire - Rainer Benonisen, Elena Olsen, Ablel Tewelde og Jørgen Iversen. Alle fire i ferd med å gjennomføre andre år på reiselivslinjen.
De hadde først og fremst fokusert på problemene Vågan har med å beholde unge etter at de har forlatt videregående, og lanserte slagordet "Få lofotværingan vårres heim".
– Det er jo mange som reiser ut for å ta utdanning. For å få disse til å komme tilbake, har vi flere forslag. For eksempel kan det være 15 prosent rimeligere leiligheter, bil og kollektiv transport og at unge prioriteres til kommunale jobber, sier de fire ungdommene, som var kjempespent på hva de andre gruppene hadde kommet fram til, og storkoste seg med å jobbe sammen på en annen måte enn de gjør i det daglige.

Fra venstre Rainer Benonisen, Elena Olsen, Ablel Tewelde og Jørgen Iversen hadde flere god e tanker  om hva som kan få ungdom til å komme hjem til Lofoten igjen.
GJENNOMFØRBAR IDÉ
Det var imidlertid ikke reiselivselevene som til syvende og sist stakk av med premiene.
– "Lev Lofoten" har levert en gjennomførbar og realistisk idè med gode løsninger, kunne rektor ved Aust-Lofoten vgs, Hugo Bjørnstad forkynne.
"Lev Lofoten" presenterte en løsning der det produseres en infovideo fra Vågan som spres på sosiale medier til nyutdannede fra Lofoten. Det spesielle er at de vil ha bedrifter fra kommunen til å betale for denne gjennom profilering.
– Dette er en idé som er gjennomførbar og jeg er spent på fortsettelsen, sa Bjørnstad til Mikael Gulliksen, Silje Johnsen, Ingvild Fagerlie, Vetle Engstad Olsen, Alexandra Robertsen og Maja Kajander.

Espen Berg Knutsen gratulerer fra venstre Henning Holand, Isak Mellingsæther, Magnus Sun dbakken  og Gunnar Hansen.  
VANT 5000 KRONER
Den andre vinneren hadde fokusert på løsninger for to av arrangementsbedriftene på innovasjonsdagen - Skarvik og B&E senteret.
Daglig leder ved B&E senteret - Espen Berg Knutsen - mente det de hadde lagt fram var løsninger med kostnadsfokus som var brukervennlige.
– Vi har presentert en løsning der bedriftene merker verktøy med strekkoder. Og de dyreste verktøyene kan tagges med GPS for å kunne spores, sier Magnus Sundbakken, som sammen med Henning Holand, Isak Mellingsæter og Gunnar Hansen presenterte de kreative ideene. 

Begge de to vinnerne fikk 5000 kroner som de har i bunn for å starte opp sine respektive ungdomsbedrifter.
Blant de elevene som deltok var det foruten de almennfaglige elvene også for første gang med elever fra Teknikk og industriell produksjon.

Dr øyt 120 ungdommer fylte storsalen i 10. etasje på Thon denne torsdagen.

 

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.