Mathias Hansen (13) fra Kabelvåg har vært på sin tredje landslagsamling. Foto: Svolvær alpinklubb

Ungt talent fra Kabelvåg på landslagssamling i alpint: – Å kvalifisere meg til OL er målet mitt

Kabelvåggutten Mathias Hansen (13) fra Svolvær alpinklubb har nylig vært på samling med det norske Paraalpinlandslaget i Østerrike. Det unge talentet har funnet sin kjærlighet til idretten til tross for sin funksjonsnedsettelse, og har framtidsplanene klare.

Trettenåringen har vært på sin tredje samling med det norske Paraalpinlandslaget på samling i Hintertux i Østerrike. I løpet av uka på samling har Hansen fått utviklet seg som alpinist. For fire år siden åpnet det unge talentet fra Kabelvåg opp øynene for alpint, og utviklingen hans innenfor sporten har ført til at han har fått plass på samlingene til paralandslaget i alpint det siste året.
 
– Siden starten av sommerferien har jeg vært på treningssamlinger med paralandslaget. Til og begynne med var det egentlig bare for å se hvordan det var, også ble jeg tatt ut til en ny samling og spurt om jeg ville bli med til Østerrike på oppkjøringssamling til VM der jeg også skal være prøvekjører. Det takket jeg ja til, og etter det har jeg fått bli med så mye jeg ville samtidig som jeg får være med å kjøre for Svolvær alpinklubb, forteller Hansen.  
Mathias Hansen (13) fra Kabelvåg gjør det stort innenfor alpint til tross for sin funksjonsnedsettelse. Foto: Kaja Reiertsen
 
VIKTIG FOR UTVIKLINGEN
Hansen tilhører Svolvær alpinklubb, og mener samlingene er viktig for utviklingen hans innenfor sporten og hans framtidige idrettskarriere. 
 
– Jeg merker at trenerne på paralandslaget kan mer om hvordan de skal trene folk som mangler en kroppsdel, men jeg må stort sett ha fokus på det samme på samlingene som jeg har på treningene hjemme. Man får ikke alt servert på gullfat, jobben må jeg gjøre selv. 
 
Hansen setter også pris på paralandslagets lagånd på samlingene. Han er den eneste utøveren som representerer Nord-Norge.
 
– Vi blir en veldig sammensveiset gjeng på samling, de andre utøverne på paralandslaget vet også hvordan de skal sette ord på det å ha en funksjonsnedsettelse, og vi motiverer hverandre. I alpinklubben her hjemme er vi også flinke til å motivere hverandre, men jeg har ikke noen klassekamerater som driver med samme idrett som meg så det blir litt annerledes enn på samlingene der vi er en sammensveiset gjeng siden vi lever så tett oppå hverandre og trener sammen for å blir bedre. 
 
– Jeg er den eneste utøveren fra Nord-Norge som har vært trukket ut til disse samlingene. 
Mathias i aksjon under landslagssamling tidligere denne måneden. Foto: Svolvær Alpinklubb
 
INGEN HINDER 
Hansen er født med dysmeli, men har ikke latt dette sette en stopper for en idrettskarriere på høyt nivå. 
 
– Jeg er født med dysmeli. Når jeg kjører slalåm så bruker jeg en protese, eller en armbeskytter, siden man skal jo komme tettest mulig på portene. Protesen som gjør armen litt lettere og hjelper på balansen. Armbeskyttelsen bruker jeg for å ikke få så vondt i armen når jeg treffer stengene til portene. Jeg bruker bare en stav, forklarer han. 
 
Etter endt grunnskole har Hansen framtidsplanene klare. 
 
– Jeg har satt meg ulike mål for framtida. Mitt første mål er å bli fast A-landslagsutøver på paralandslaget og kjøre renn for de, og deretter gjelder det å tenke større. Når man først har klart det har jeg lyst til å klare å kvalifisere meg til OL og gjøre det bra i fremtidige VM. 
 
– For å bli så god som jeg vil bli har jeg tenkt å gå på et skigymnas etter ungdomsskolen, jeg har bare ikke bestemt meg for hvor helt enda, avslutter han. 
 
STOLTE KLASSEKAMERATER 
Et knippe av Mathias sine klassekamerater syns det er veldig gøy at Mathias får være med på landslagssamlinger. 
 
– Det er veldig kult, også at han kommer fra vår klasse! Det at man kommer fra lille Kabelvåg og plutselig blir tatt ut på landslaget får reise til Østerrike på samling er veldig bra, mener Linnea Hansen. 
 
Mathias forteller at grunnen til at han begynte på alpint var på grunn av kompisen Oliver. Oliver synes det er rått at kompisen har nådd så langt innenfor alpint på kort tid.
 
Klassekameratene har stor tro på at Mathias kan nå langt om han vil. På spørsmål om de tror klassekameraten deres kommer til å nå langt er ikke svaret til å ta feil av.
 
– Ja! sier de i kor. 
Klassekameratene til Hansen har stor tro på at Hansen kan nå langt. Foto: Kaja Reiertsen